Omhoog op de ladder

Maria van Ewijk 29 augustus 2024
Wist niet goed wat ik kon verwachten maar wat is dit een goed boek. Vooral het slothoofdstuk vond ik indrukwekkend.
Het is een autobiografisch verhaal waarin de auteur vertelt over zijn transformatie. Hij groeit als Eddy Bellegueule op in een arm gezin in Noord Frankrijk en voelt zich al heel snel een buitenbeentje oa door zijn homoseksualiteit. Hij besluit iets te maken van zijn leven en heeft het geluk steeds mensen tegen te komen die zich over hem ontfermen. Uiteindelijk worden zo al zijn doelen verwezenlijkt maar is hij gelukkig?
In het slothoofdstuk vraagt hij zich af: 'ben ik gedoemd om permanent te hopen op een ander leven'. Hij zegt wel terug te willen in de tijd, de tijd dat veranderen nog geen dringende noodzaak was... ' Maar ik weet dat het te laat is'.
Het moet een bijzondere man zijn die het lukt om op deze manier zijn leven zo gigantisch te veranderen, hij oefent bijvoorbeeld voor de spiegel om zijn lach aan te passen aan zijn veranderende omstandigheden. Verandert ook officieel zijn naam in Édouard Louis. En steeds weer vindt hij mensen die hem hogerop helpen, kennelijk is er iets in hem wat mensen daartoe aanzet, al kun je ook vinden dat hij ze misbruikt. Toch heel bijzonder. Hij is trouwens nietsontziend eerlijk in het beschrijven van zijn methode om te veranderen.
Ik ga zeker ook het eerste boek lezen van deze nog jonge (31) maar al erg succesvolle Franse auteur.

Meer recensies van Maria van Ewijk