Heerlijk verhaal
Dit liefdesverhaal speelt zich af in de Castelli Romani, waaronder Castel Gandolfo, het zomerpaleis van de paus. Het verhaal raakte me: hoe twee jonge mensen een leven opbouwen tijdens de dreiging van de gevechten in de Tweede Wereldoorlog. De mensen hopen dat de nabijheid van de paus hen bescherming biedt, en zo ook Marina en haar dierbaren. Tegen de achtergrond van waargebeurde, heftige gebeurtenissen ontvouwt het verhaal zich. Bijzonder om na het lezen van het verhaal Castel Gandolfo te bezoeken, de kamers en trappen te herkennen waar de personages probeerden te overleven: die plekken bestaan namelijk nog. Het boek zelf leest ontspannen. Het begint als een fijn liefdesverhaal, al neemt langzaam aan de dreiging van de oorlog toe. Dat maakte dat ik het boek in een dag uit wilde lezen om te weten hoe het de personages zou vergaan. Je merkt dat de schrijfster weet waar ze over schrijft als ze de oorlogsomstandigheden van de oorlog in de Castelli beschrijft: ze beschrijft de kamers, de mensen, hun hoop en wanhoop heel waarheidsgetrouw, gebaseerd op ooggetuigen. Dat maakt het een heel mooi boek om te lezen. Het woordgebruik is niet te ingewikkeld en de zinnen lopen lekker, wat het een fijn boek maakt om op vakantie in Italiƫ (en als het even kan, in de Castelli Romani) te lezen. Van harte aanbevolen!