Verwarrend intiem portret van een huwelijk

Marianne Delmee 21 maart 2025
Ik zag het interview in het zondagochtendprogramma Buitenhof dat Pieter Jan Hagens met Christien Brinkgreve had over haar boek "beladen huis".
Het gesprek maakte indruk op mij door het zichtbaar ongemak dat PJ Hagens leek te hebben met dit boek, was het niet te persoonlijk, te prive, dit minitieuze portret van een in toenemende mate ongelukkig huwelijk waarbij zowel de overleden echtgenoot als de schrijfster en hun kinderen bekende persoonlijkheden zijn.
De schrijfster is hoogleraar Sociale Wetenschappen en zegt hierop dat zij als feministische vrouw in haar beroepsleven altijd gestreefd heeft naar gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, dat zij in de buitenwereld hier wel aktief mee bezig was, maar zich steeds meer realiseerde dat dit in haar prive-leven veel ingewikkelder lag.
Zij voelde na de dood van haar man bij het opruimen van hun gezamenlijke woning de noodzaak om ook een innerlijke schoonmaak te houden en te gaan zoeken naar de dieperliggende oorzaken van deze onmacht om een gelijkwaardige wederkerige relatie op te bouwen en te onderhouden.
Het resultaat van dit onderzoek is dit schrijnende portret geworden van een ingewikkelde relatie tussen twee mensen die er niet in slagen om elkaar te bereiken, waarbij zij zich, in plaats van echt met elkaar in de slag te gaan, vooral terugtrekken op een eigen plek, hij in hun woning in Amsterdam, zij in een vacantiewoning in Egmond aan zee. Regelmatig zijn er verbale, onthutsende schermutselingen, waarbij de schrijfster zich steeds meer terugtrekt en er niet in slaagt om dezelfde ruimte in te nemen die haar man zich kennelijk wel permitteert.
De schrijfster verklaart deze gang van zaken als restanten van een patriarchale cultuur waarbij onbewuste diepe sporen van opvattingen over taken en verantwoordelijkheden van vrouwen en mannen "onder het asfalt aan de oppervlakte komen" .
Misschien is dit zo, msschien ook niet, ik lees vooral een boek over een vrouw met veel idealen en privileges in een ongelukkig huwelijk waarbij het haar niet lukt om aan deze situatie echt konsekwenties te verbinden.
Een verdrietig boek.

Meer recensies van Marianne Delmee