Een bijzonder verhaal om te lezen en herlezen.
'Als het stormt' is de debuutroman van Kim Linssen. Haar scherpzinnige blik op taalgebruik maakte mij extra benieuwd naar haar eigen werk. Ik verwachtte een knappe opbouw, sterk plot en geweldige zinnen. Daarin ben ik zeker niet teleurgesteld!
De teruggetrokken fietsenmaker Martin reist na een heftige gebeurtenis naar het Noorse eiland waar zijn moeder geboren is. Hij hoopt hier meer over haar te ontdekken, maar haar vroegere buurmeisje Frederike, die hem het meeste had kunnen vertellen, is net overleden en het eiland maakt zich op voor een flinke storm. Hij vindt een laatste brief en wil deze aan haar geliefde geven, maar door die zoektocht, en de weerstand van de bewoners, vindt Martin meer vragen dan antwoorden. Vastberaden om het mysterie rond haar leven en dood te ontrafelen, botst hij niet alleen met de eigenaardige bewoners, maar komt hij ook zichzelf tegen.
Na een intrigerende proloog lijken de eerste hoofdstukken misschien wat afstandelijk en beschrijvend, maar flashbacks verduidelijken al snel waarom dit is en dan is het extra mooi omdat het de situatie en bijbehorende gevoelens zo goed treft. Hoewel Meneer Jansen direct in mijn hart zat, had ik er bij Martin, Frederike en de meeste eilandbewoners meer moeite mee. Dat hun verhaal mij toch enorm weet te boeien, vind ik een bijzondere kwaliteit van de auteur en het verhaal. Het mag schuren, iedereen is immers anders. Je wordt meegenomen in de prachtige omgeving, het leven daar, de belevingswereld van Martin en het bijzondere leven van Frederike. Dit is alles geschreven met veel oog voor detail, scherpe observaties, prachtige zinnen, treffende humor en vergelijkingen. Diverse plottwists had ik niet aan zien komen en het einde was verpletterd, mooi, poëtisch en zeer verrassend. Ik wil er daarom ook niet teveel over vertellen want dit verhaal moet je beleven en tot je laten komen. Een bijzonder verhaal om te lezen en herlezen.
"Dat is het voordeel van naar huis gaan, hoe dichterbij je bent, hoe makkelijker de weg te vinden is"