Sterk verhaal waar je nog wel even over na blijft denken

MarieJoseJansen 28 maart 2025
'Beproevingen' (2019) van Janine Keijser (1980) is de voorganger van 'Ontworteling' (2023) in de Lara-serie. Ik las eerst 'Ontworteling' en ontdekte toen pas dat dit boek erbij hoort. Je kunt ze los van elkaar lezen, maar als je een klik met Lara hebt net als ik? Dan spaar ze allemaal!

Journaliste Lara was vroeger juriste, (net als de auteur zelf) haar onderzoekende aard en juridische achtergrond komen goed van pas wanneer Sebastian, een oude bekende, vraagt of ze in Londen wil helpen om een verdwenen dierenactiviste op te sporen. Ook willen ze de duistere praktijken waar de groep activisten op gestuit is verder bloot leggen. Hoe verder het onderzoek vordert, hoe dieper Lara in de nesten raakt. Ze komt in contact met Colin, die bij de recherche werkt. Een interessante man, maar hij heeft een hoop te verbergen. Lara rolt van het ene in het andere avontuur terwijl ze op jacht is naar de waarheid. Wat is ervoor nodig om alles boven tafel te krijgen en is ze wel bereid zover te gaan?

Na 'Ontworteling' was ik helemaal enthousiast over de schrijfstijl van Janine Keijser en haar actuele eco-thema's. Het is een originele insteek voor spannende verhalen, je steekt er nog iets van op ook, het heeft mij echt wel aan het denken gezet. Ook hier ben ik weer direct geïntrigeerd door de setting en de sfeer. De aandacht wordt meteen gepakt en het verhaal is snel spannend. Verteld vanuit Lara komen we terecht in de soms grimmige wereld van dierenactivisme en worden we meegesleurd in het verhaal. Je staat middenin de gebeurtenissen alsof je zelf ook bij de groep hoort door de krachtige en beeldende schrijfstijl. Met scherpe dialogen en gelaagde karakters wordt een sterk plot neergezet met een prima opbouw en interessante twists die de spanning en vaart er goed in houden. Aan de pagina's gekluisterd wil je steeds verder lezen om te ontdekken hoe het verder gaat. De liefde van de auteur voor het onderwerp blijkt uit de zorgvuldigheid waarmee de zaken uiteengezet worden. Daarmee ontstaat een sterk verhaal met diepgang waar je nog wel even over na blijft denken. Het onderwerp verdient niets minder dan dat.

Meer recensies van MarieJoseJansen