Aangrijpend en ontroerend, een historische roman die diep raakt
Soms komt er een roman op je pad, die je diep raakt, waarbij je na het sluiten van het boek even tijd nodig hebt om afscheid te nemen. 'Hoe klein de wereld is' van Carla de Jong en Walter Lucius is zo'n boek. Het is een aangrijpende, historische roman met complexe relaties en familieverhoudingen die geïnspireerd is op de stationering van het Freies Legion Indien op Texel in 1943. Een intrigerend stuk geschiedenis wat mij onbekend was.
Luna woont met haar vader en oma op Texel. De lastige band met haar vader komt helemaal onder druk te staan wanneer de Joodse Rifka in het gezin onderduikt en Luna haar vriendschap met NSB-er Thiemen moet verbreken.
De Indiase Chandar Kapoor komt in 1943 als legerarts met de Wehrmacht naar Texel. Hun ontmoeting zet alles op zijn kop en alle levens raken onverwacht dramatisch met elkaar verweven.
Wat een bijzondere, aangrijpende roman heeft Carla de Jong afgeleverd. Ze neemt ons mee naar het India van Chandar, waar de bevolking zwoegt onder Engelse onderdrukking, naar het Texel van Luna, waar zij eenzaamheid kent, de dreiging en de oorlog waaronder zij elkaar ontmoeten, liefhebben en verlies kennen. Door de wisselende perspectieven en tijdssprongen leren we veel over de complexe personages en hun achtergrond. De opbouw is goed doordacht en later zul je begrijpen waarom. De historische achtergrond is fascinerend, maar wat mij het meest geraakt heeft is de complexiteit van de karakters. Levensechte personages met hele menselijke reacties, die met de beste bedoelingen en vanuit een juist normbesef toch hele foute keuzes kunnen maken en dan moeten zien te leven met de gevolgen. Het komt wel binnen. Zeker door de prachtige zinnen die het boek rijk is: "Medelijden is een dodelijk geschenk dat haar kan breken. Als ze dat toelaat wordt ze nooit meer heel."
Deze voelde ik in mijn ziel omdat het, door trauma's en herinneringen heen, waar bleek te zijn. Het verhaal neemt je mee, laat je liefde, pijn en wanhoop voelen, maar ook nieuwe hoop. Het einde maakt de cirkel rond. Deze roman zet je wel aan het werk maar het is absoluut de moeite waard. Ik had deze intense beleving voor geen goud willen missen.