Hartverwarmend verhaal over de sterke band tussen moeder en dochter en opnieuw beginnen
Op 3 oktober verschijnt Letterlijk de klos, de nieuwe van Renée Olsthoorn bij April books. Hoe verzin je het? kwam op 25 september 2023 uit en was haar eerste boek bij deze uitgever. Eerder verschenen van haar de Sportschool trilogie en de Happy in de hofstad-serie bij Zomer en Keuning. Het eerste deel van de Happy in de hofstad-serie, De Franse slag, bracht zij in 2017 in eigen beheer uit. Dit was haar eerste eigen werk, al heeft zij veel boeken van andere auteurs vertaald. Van Renée Olsthoorn zijn ook nog een aantal novelles en korte verhalen verschenen, waaronder Hoe versier je het? wat de opvolger is van Hoe verzin je het?
Hoe verzin je het? Is ook het eerste wat opkomt als Daantje van Duinen uitlegt wat ze van plan is. Ze voelt zich uitgebuit door haar werkgever, een groot advocatenkantoor in de Amsterdamse Zuidas en in de liefde schiet het ook al niet op. Haar moeder is sinds een half jaar weduwe en Daantje haalt haar over om samen een wijn- en kaaswinkel te beginnen. In Frankrijk. Met Nederlandse wijn en kaas! Alsof Frankrijk zelf niet genoeg kaassoorten heeft. En hoe kunnen Nederlandse wijnen concurreren met de Franse? Dat is toch onvoorstelbaar? Maar Daantje is vastbesloten en ze vertrekken naar Troyes, waar ze een pand heeft gekocht wat wel nog helemaal gerenoveerd moet worden. Hiervoor nemen ze het lokale klusbedrijf Alain Brique et fils in dienst. Wanneer vader en zoon ook nog een romantische klik hebben met de dames is er helemaal werk aan de winkel, want een pand herstellen is eenvoudiger dan een gebroken hart of een cynische visie op de liefde.
Met haar heerlijke vlotte en beeldende schrijfstijl neemt Renée ons mee naar de mooie Franse plaats en worden we ondergedompeld in dit originele verhaal, waarin de nodige humor natuurlijk niet ontbreekt. We lezen zowel vanuit Daantje als vanuit haar moeder Iris. Hierdoor leren we beiden goed kennen. Ze hebben een heel innige band en geweldige humor samen. Na het verlies van Iris' man, Daantjes vader proberen ze het verdriet een plekje te geven en verder te gaan. Daantje is soms wat onbezonnen maar Iris is wijs. Dat contrast zorgt voor een boeiende dynamiek. Sowieso zijn alle personages uitgesproken, goed uitgediept en maken een mooie ontwikkeling door. Ook bij Alain en Olivier is werk aan de winkel voordat zij klaar zijn voor relaties.
Al met al is Hoe verzin je het? een heerlijk hartverwarmend verhaal over de sterke band tussen moeder en dochter, liefde, vriendschap, aan durven pakken en opnieuw beginnen. Een ode aan het leven onder het genot van een kaasje en een wijntje in la douce France!