Meeslepend, intrigerend en subliem!

MarieJoseJansen 18 januari 2025
Niet volgens plan is het eerste deel van de Kobo Original serie Het pact, van Yvonne van den Nieuwenhuizen. In 2022 en 2023 leerde ik de funny feelgood van Yvonne kennen door haar driedelige Studio Holland serie bij Harper First. Vanaf het eerste deel, Kalverliefde, was ik verslingerd aan haar sprankelende, originele schrijfstijl. Haar hoofdpersonen hebben hartverwarmende karakters, maar worden door Yvonne nogal eens in bizarre situaties geplaatst, waar ze zich dan met verve uit redden, terwijl jij dubbel ligt door de sublieme beeldspraak en scherpe dialogen. De originele setting, onverwachte wendingen en geweldige humor werden met elk deel beter! Mijn verwachtingen voor het eerste deel van Het pact waren dan ook hooggespannen, maar dit verhaal heeft die ruimschoots overtroffen!

De vrolijke cover ziet er uitnodigend uit en belooft een heerlijke feelgood. De beschrijving maakt nieuwsgierig, maar geeft niet veel weg. Het kan nog alle kanten op gaan. Geheel volgens verwachting ging het juist die kant op, die ik NIET verwacht had. Mooi, daar hou ik van!

Met een duaal perspectief worden we meegenomen in de levens van Puck en Neil. Puck doet wat ze leuk vindt, soort van, maar het is het nét niet. De verdiensten zijn te laag en ze wordt nog niet echt serieus genomen. Haar liefdesleven is een ramp die elke keer strandt bij de derde date. Neil wou eigenlijk psycholoog worden, maar is nu een quizmaster met duidelijk vluchtgedrag. Nu zijn zus Jenny een kind krijgt, denkt hij daar meer over na en probeert dingen beter te doen.
Met flashbacks worden we meegenomen naar het verleden. Er is veel gebeurd. Yvonne geeft niet te veel ineens weg waardoor je steeds nieuwsgieriger wordt. Puck had ooit een hechte band met Winnie, Mira en Neil. Ze hadden grootse plannen en zwoeren een pact om elkaar te helpen wanneer hun leven niet zo zou zijn als dat zij het voor zich zagen. Twintig jaar later is duidelijk dat de vriendschap verwaterd is, maar dan gebeurt er iets waardoor ze weer samen komen en wordt het pact nieuw leven in geblazen. Het brengt Puck terug naar haar zo gehate oude woonplaats, waar niet alles goud is wat er blinkt. Laat dat maar aan de speurneus over. Een reeks verrassende en onverwachte ontwikkelingen zorgen voor een verhaal wat niet alleen leuk en feelgood is, maar wat ook zorgt voor de nodige spanning, intriges en diepgang, waarbij de karakters van vooral Puck en Neil een duidelijke ontwikkeling doormaken. Het spetterende einde beantwoordt veel vragen, maar laat genoeg honger voor de rest van de serie waar ik niet op kan wachten. Dit is wat mij betreft Yvonne's beste werk tot nu toe!

Al met al is Niet volgens plan een heerlijk verhaal met een zeer originele insteek wat zich niet persé in een hokje laat plaatsen en daarom geschikt is voor een breed publiek. Mijn buurmeisje wat verslingerd is aan young adult heeft het boek opgevreten en appte mij op de avond van verschijnen al: "Uit! Wat moet ik nu met de rest van mijn leven?" Ik snap dat! Haar moeder, die vooral romance en feelgood leest, heeft er net zo hard van genoten. Het verhaal bevat alle elementen die een verhaal sterk maken: Karakters die je in je hart sluit, die een mooie ontwikkeling doormaken en scherpe dialogen voeren waar je helemaal in meegaat. Een originele opzet en een pakkende setting. Elementen van spanning, mysterie, intrige en heerlijke humor. Een dynamische schrijfstijl die door het duale perspectief en de flashbacks het verhaal veel vaart geeft, waardoor je blijft lezen want je MOET weten hoe het afloopt. Natuurlijk spelen ook vriendschap en liefde een rol en zal het einde je blij maken en doen verlangen naar meer. Dit wordt gewoon je nieuwe favoriete boek.

Meer recensies van MarieJoseJansen