Prachtig relaas over vallen en weer opstaan, familie, liefde en keuzes maken

MarieJoseJansen 31 maart 2025
Samen met de Zin in feelgoodboeken! leesclub las ik 'Wij samen' van Jojo Moyes (Uitgeverij De Fontein.) Na 'Voor jou' was ik fan van de schrijfstijl van Moyes en de manier waarop zij een verhaal vertelt. Hoewel 'Wij samen' minder aangrijpend is dan 'Voor jou' en de beide vervolgen daarop, is het een heerlijk verhaal vol humor en drama waarin de personages zich op onnavolgbare wijze door de uitdagingen van het leven slaan.

Lila dacht het helemaal voor elkaar te hebben: Een goed huwelijk, twee geweldige kinderen en een bloeiende schrijfcarrière. Maar terwijl zij een boek schrijft over hoe geweldig haar huwelijk is, maakt haar man iemand anders zwanger. Haar kinderen worstelen, puberdochter Celie praat niet meer met haar, stiefvader Bill woont sinds de dood van haar moeder bij hen om een handje te helpen en dan staat ook ineens Gene voor de deur. Haar biologische vader die ze jaren niet heeft gezien. De voormalige tv-ster is niet bepaald een typische opa en Bill is er natuurlijk ook. Alsof dat niet genoeg drama is, komen er ook nog twee nieuwe mannen in haar leven. Temidden van al deze chaos moet Lila haar leven weer op de rit zien te krijgen.

Het verhaal leest vlot, de schrijfstijl is warm en ontroerend, doorspekt met humor, zonder dat het te klef of sentimenteel wordt. Het plot lijkt soms ingewikkeld door alle chaos, maar zit wederom heel slim in elkaar, zoals we van Moyes gewend zijn, met de nuances van het verhaal dat afwisselend verteld wordt vanuit Lila en haar dochter Celie. Deze opbouw zorgt voor dynamiek en voldoende diepgang zodat het boeiend blijft. Op deze manier leer je hen goed kennen en snap je hun gevoelens en keuzes. Door allebei hun visies op de andere personages leer je die ook goed kennen en word je als het ware het verhaal ingezogen en meegesleept. Ze leren ook veel over zichzelf en maken een mooie ontwikkeling door.
Al met al is 'Wij samen' een prachtig relaas over vallen en weer opstaan, familie, liefde en keuzes maken. Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen.

Meer recensies van MarieJoseJansen