Strijd tegen gemakzucht in de keuken
Hé Pannenkoek! Bak jij nog zelf? Deze tekst las ik pas op een vrachtwagen die gevuld met kant-en-klare pannenkoeken op weg was naar de supermarkt. Ja, ik bak ze liever zelf en sta daarin niet alleen: Karin Luiten gaat in haar kookboek Koken met Karin de strijd aan tegen gemakszucht in de keuken en akelige ingrediënten in het eten.
Het boek kent een klassieke indeling in recepten, soep, saus, aardappels, rijst & noedels, vis, vlees en toetjes. Ook al wordt het niet expliciet genoemd, toch is er voldoende aandacht voor vegetarische gerechten. Het kookboek is aantrekkelijk vormgegeven in rood en wit. In de kantlijn staan vaak tips. De hoofdstukken worden voorafgegaan door de getekende variant van de gehekelde pakjes en daarbij staat de ingrediëntenlijst zoals de fabrikant ze opgeeft. Vaak met verrassende ingrediënten: Wist u dat er suiker zat in rösti? Ik ook niet.
Rösti- rondjes
Voor 4 personen
600 gram vastkokende aardappels
2 knoflooktenen
1 handje platte peterselie
Zout & peper uit de molen
Flinke scheut zonnebloemolie
Schil de aardappels, was ze en rasp ze met een grove rasp in sliertjes boven een kom.
Pers de knoflookteen uit en hak de peterselie fijn.
Schep samen met 1 flinke theelepel zout en versgemalen peper goed door de aardappelsliertjes.
Laat een laag olie in een grote koekenpan flink heet worden.
Schep iets van elkaar bergjes aardappel (+- de helft van de kom) in de pan.
Duw ze iets plat met een spatel.
Bak ze ongeveer 3 minuten per kant op niet al te hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn, maar van binnen nog een beetje smeuïg.
Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.
Dit recept levert een prima bijgerecht. Ik serveerde ze bij bloemkool en hamburgers.
Het kookboek is prettig gevarieerd met gerechten uit diverse keukens, voor elk wat wils en nooit heel ingewikkeld. Daarom is het boek ook geschikt voor de beginnende kok die wel snapt dat je die knoflookteen moet pellen, maar verder weinig ervaring heeft. Voor die beginnende kok zijn ook de tips erg plezierig. ze dragen bij aan sneller werken (keukenmachine), timing (niet van te voren klaarmaken, dan wordt de aardappel bruin), netheid (mooie rondjes met kookringen) en variëren (rasp een ui mee). Daarnaast vind ik het zelf meer voldoening geven om een goed geslaagd gerecht op tafel te zetten zonder alle kunstgrepen die de voedingsmiddelenindustrie nodig heeft om de kant-en-klare producten niet meer te laten niet meer te laten uitzakken of uitlopen. En Koken met Karin bewijst dat dat niet moeilijk is en ook niet veel tijd hoeft te kosten.
Reageer op deze recensie