Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Strijd tegen gemakzucht in de keuken

Marieke den Hartog 02 september 2014

Hé Pannenkoek! Bak jij nog zelf? Deze tekst las ik pas op een vrachtwagen die gevuld met kant-en-klare pannenkoeken op weg was naar de supermarkt. Ja, ik bak ze liever zelf en sta daarin niet alleen: Karin Luiten gaat in haar kookboek Koken met Karin de strijd aan tegen gemakszucht in de keuken en akelige ingrediënten in het eten.
Het boek kent een klassieke indeling in recepten, soep, saus, aardappels, rijst & noedels, vis, vlees en toetjes. Ook al wordt het niet expliciet genoemd, toch is er voldoende aandacht voor vegetarische gerechten. Het kookboek is aantrekkelijk vormgegeven in rood en wit. In de kantlijn staan vaak tips. De hoofdstukken worden voorafgegaan door de getekende variant van de gehekelde pakjes en daarbij staat de ingrediëntenlijst zoals de fabrikant ze opgeeft. Vaak met verrassende ingrediënten: Wist u dat er suiker zat in rösti? Ik ook niet.

Rösti- rondjes
Voor 4 personen

600 gram vastkokende aardappels
2 knoflooktenen
1 handje platte peterselie
Zout & peper uit de molen
Flinke scheut zonnebloemolie

Schil de aardappels, was ze en rasp ze met een grove rasp in sliertjes boven een kom.
Pers de knoflookteen uit en hak de peterselie fijn.
Schep samen met 1 flinke theelepel zout en versgemalen peper goed door de aardappelsliertjes.
Laat een laag olie in een grote koekenpan flink heet worden.
Schep iets van elkaar bergjes aardappel (+- de helft van de kom) in de pan.
Duw ze iets plat met een spatel.
Bak ze ongeveer 3 minuten per kant op niet al te hoog vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn, maar van binnen nog een beetje smeuïg.
Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt.


Dit recept levert een prima bijgerecht. Ik serveerde ze bij bloemkool en hamburgers.
Het kookboek is prettig gevarieerd met gerechten uit diverse keukens, voor elk wat  wils en nooit heel ingewikkeld. Daarom is het boek ook geschikt voor de beginnende kok die wel snapt dat je die knoflookteen moet pellen, maar verder weinig ervaring heeft. Voor die beginnende kok zijn ook de tips erg plezierig. ze dragen bij aan sneller werken (keukenmachine), timing (niet van te voren klaarmaken, dan wordt de aardappel bruin), netheid (mooie rondjes met kookringen) en variëren  (rasp een ui mee). Daarnaast vind ik het zelf meer voldoening geven om een goed geslaagd gerecht op tafel te zetten zonder alle kunstgrepen die de voedingsmiddelenindustrie nodig heeft om de kant-en-klare producten niet meer te laten niet meer te laten uitzakken of uitlopen. En Koken met Karin bewijst dat dat niet moeilijk is en ook niet veel tijd hoeft te kosten.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke den Hartog

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur