Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Pavlova, zoete verleiding

Marieke den Hartog 23 oktober 2015

Pavlova, zoete verleiding van luchtig en krokant schuim met room en fruit. Heerlijk om te eten, moeilijk om te maken, zegt men. Maar nu dan toch eens proberen? Pavlova & Meringues van Lene Knudson ziet er verleidelijk genoeg uit mini-merengues met room en fruit op de omslag en kleurige variaties erin.

Het kookboek begint met de basis, meringue maken. Zowel de Franse als de Italiaanse worden uitgelegd. Ook volgt een bonus recept voor zelf slagroom maken. In het kookboek wordt veel slagroom uit de spuitbus gebruikt.

Daarna gaan we snel verder met pavlova, in de varianten klassiek, mini, feestelijk en snel. Een apart hoofdstuk is gewijd aan pavlovatoeven, kleurige minischuimtoeven, gedoopt in jam of chocola en aan elkaar geplakt of zelfstandig als feestelijke snoepjes. In het hoofdstuk snelle pavlova wordt aandacht besteedt aan desserts. Voor een aantal ingrediënten moet je op zoek: groene theepoeder, pistachepoeder en kleurstof in gel- variant zijn mogelijk lastige ingrediënten. Met de kleurstofgel worden strepen geverfd op een spuitzak zodat je toeven mooie strepen krijgen.

Basis: Franse meringue
Voor 1 ronde platte meringue
3 eiwitten
Mespunt zout
100 gram fijne kristalsuiker
10 druppels citroensap
100 gram poedersuiker, gezeefd

1. Klop met de elektrische mixer of in een keukenmachine de eiwitten met het zout stijf. Begin op de laagste stand en zet de mixer steeds een standje hoger.
2. Voeg 2 tot 3 eetlepel kristalsuiker toe , blijf kloppen, en strooi vervolgens de rest van de suiker er in een straaltje bij.
3. Voeg de druppels citroensap toe zodra de eiwitten goed stijf zijn (stijve pieken).
4. Strooi de poedersuiker er in twee of drie keer bij (klop na elke toevoeging) en klop ten slotte nog 5 minuten.
5. Controleer of de suiker goed is opgelost. Zo niet klop dan nog even door tot dit wel het geval is.
6. Bekleed een bakpapier met bak- of vetvrijpapier (zet het papier vast met stipjes meringue).
7. Teken op het papier een cirkel van 20 cm en verdeel de meringue hierover. Afhankelijk van het recept kunnen zowel de grootte als de dikte als de eiwitlaag variëren.
8. Bak de meringue droog volgens de aanwijzingen in het recept (180 graden, 1 uur). De meringue moet droog aanvoelen als je hem aanraakt en de onderkant moet hard zijn. Laat de meringue afkoelen op een (taart)rooster voordat je hem vult of versiert.

Mijn allereerste meringue ooit was droog bovenop en vreselijk zacht van binnen; mislukt maar wel lekker. Ik heb alle droge randen van dit mierzoete spul zitten knabbelen tot de misselijkheidsgrens in zicht was. Het lijkt me geweldig om een mooie pavlova te maken maar ik vermoed dat er eerst meer geoefend moet worden voor ik me aan bonte meringuetoefjes kan wagen. Het oefenen, waar ik andere bakkers over hoor, wordt niet benoemd in het boek.

Maar als je meringue lukt, is het eindresultaat al snel mooi. Met een berg slagroom en vers fruit ziet het er al snel spectaculair uit. Andere variaties biedt dit kookboek; mascarponecrème, mango kokos of lemon curd. Allerlei ideeën voor een verleidelijke taart of dessert. Voor degenen die zich hier aan willen wagen is er nog tijd om te oefenen tot de Kerst. Of geef het cadeau aan een enthousiaste kok: Gezien de prijs en feestelijke inhoud is het een prima Sinterklaascadeau.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke den Hartog

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur