De houdbaarheid van woorden
Eva ontmoet Lukas op een congres in Kyoto. Lukas is getrouwd en is daar meteen eerlijk over tegen Eva. Al zegt hij erbij dat zijn relatie met zijn vrouw nog platonisch is want ze slapen zelfs in aparte kamers. Eva valt voor zijn charmes en al snel hebben ze een relatie. Een relatie die weliswaar in het verborgene moet blijven tot Lukas het zijn vrouw verteld heeft. Ondanks de mooie momenten die ze beleven, komt Lukas er niet aan toe. Eva voelt zich steeds meer afhankelijk van hem en dat vindt ze geen fijn gevoel. Hoewel Lukas op het eerste zicht een aangename man lijkt, blijkt zijn onmogelijkheid om beslissingen te nemen toch een kant te zijn die hem steeds minder aantrekkelijk maakt.
De houdbaarheid van woorden is een vlotlezende roman over een sterke vrouw die zich toch laat inpalmen door een man die haar aan het lijntje houdt. Ook al beseft ze dit zelf, ze is bang om hem te verliezen. Met momenten wordt het wel even een herhaling van steeds gelijkaardige scenes waarbij beiden een weekendje weg zijn en het gesprek weer op de vrouw van Lukas terecht komt. Dit voelde vooral zo aan omdat alles rond die dagen draaide dat ze samen waren. Het leek wel alsof de rest van Eva’s leven on hold stond. Het eind bleef een beetje een rekken en trekken aan de relatie en daarmee ook aan het boek. Eva was er duidelijk nog niet helemaal klaar voor om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Zal ze Lukas uiteindelijk achter zich kunnen laten?
Het doet vooral nadenken hoe ver je gaat voor de liefde, wat je aanvaardt van de ander en waar je voor jezelf de grens trekt. Laat je je leven bepalen door die ene man ondanks dat hij er niet volledig kan zijn voor jou, maar omgekeerd wel? Eva maakt doorheen het verhaal wel een groei door. Al gaat dit niet zonder vallen en opstaan. Ze mocht zeker al wat sneller op haar strepen staan.
Al bij al had ik hier een paar uurtjes leesplezier mee al miste ik wel wat om het verhaal compleet te maken. Een beter beeld van Eva en hoe zij is wanneer Lukas niet in de buurt is. Nu waren het eerder fragmenten uit haar leven. Alleen diegene die rond Lukas draaiden.