Vlotte YA over vier vrienden in het laatste jaar middelbaar
Het boek start met het honderddagenfeest en telt af naar de zomervakantie. Vanuit de perspectieven van de vier vrienden Mathis, Olivia, Nick en Ine wordt het verhaal verteld. Allemaal hebben ze hun eigenheden en een andere achtergrond thuis. Mathis komt een geheim over zijn ouders te weten dat zijn wereld doet wankelen. Bij Nico hebben ze het niet breed thuis waardoor hij soms weleens wat moet missen omdat het te duur is maar hij is trots en wil geen medelijden van zijn vrienden. Olivia is een regelaar die vroeger gepest werd en op deze school eindelijk het gevoel heeft gehoord en gezien te worden door die ene leerkracht en Ines broertje is overleden. Als ze alleen is, denkt ze er steeds aan terug.
Tijdens het verhaal maken we zelfs een reisje door Vlaanderen. Heel wat steden komen aan bod. Heel leuk en herkenbaar. Elk hoofdstuk stelt een dag voor die door de ogen van de vier vrienden wordt bekeken. Soms zijn ze alleen soms samen. De dagen tellen af van het honderddagenfeest tot aan hun tripje naar New York. Het loopt niet allemaal zoals ze gehoopt hadden in het laatste jaar middelbaar. Er is een relatiebreuk, een geplande reis naar New York die niet voor iedereen betaalbaar is en hun vriendschapsband wordt uitgetest op verschillende manieren. Het tripje naar New York komt onder deuk te staan.
Een heel fijn verhaal dat voor veel jongeren uit de middelbare school herkenbaar zal zijn. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl. Soms vond ik het iets te veel voelen als losstaande fragmenten - hoewel er wel een duidelijke lijn in zat. Ik hou meer van een doorlopend verhaal. Al kan ik me ook wel inbeelden dat het makkelijker wordt om jongeren hun aandacht vast te houden als er niet teveel wordt ingegaan op de minder belangrijke dingen.