Boeiend
Rechercheur Kat Frank gaat na een lange periode opnieuw aan het werk. Ze krijgt de leiding over een speciaal team die een coldcase zaak opnieuw gaan onderzoeken. Het team is speciaal omdat er naast echte politiemensen ook een AI-programma wordt ingezet. Het AI-programma met de naam Lock reageert op wat er gezegd wordt en gaat met de informatie aan de slag waarmee deze put uit beschikbare wetenschappelijk bewijs. Kat is aanvankelijk enorm sceptisch tegenover Lock.
Het verhaal begint met nogal wat technische informatie, wat er enigszins voor zorgt dat er weinig actie is in het begin. Maar ik vond het wel enorm interessant om te zien wat AI van invloed kan hebben op een onderzoek. Beetje grappig ook als Kat in discussie gaat met Lock aangezien Lock geen enkel gevoel heeft en alleen de zaken beoordeelt op basis van de feiten en geen boodschappen kan lezen die “tussen de lijntjes” meegegeven worden.
Omdat Lock nog niet kan ingezet worden op lopende zaken worden twee cold-cases van vermisten gebruikt om de mogelijkheden van AI op in te zetten om zo hopelijk nieuwe sporen te ontdekken. Hoewel deze twee zaken los van elkaar staan ontdekt Kat een link tussen hen beide. Ze is ervan overtuigd dat de zaken met elkaar te maken hebben. Echter de rest van het team heeft zijn bedenkingen.
Tussen het perspectief van Kat (en af en toe de andere rechercheurs) en de andere rechercheurs door lezen we hoofdstukken vanuit een onbekend perspectief. Iemand die gevangen genomen is.
De schrijfstijl is vlot, geeft een realistisch beeld van hoe AI in de toekomst zou kunnen ingezet worden bij de politie en er is plaats voor humor. Daarnaast was ook de zaak waar ze aan werkten interessant. Aangezien het om een cold-case gaat, was het in eerste instantie niet heel spannend maar een bepaalde gebeurtenis zorgde ervoor dat er meer spanning en meer vaart in het verhaal kwam. Het verloop ervan was verrassend en ook op het einde had de auteur nog een onverwachte wending in petto.
Ik had geen idee wat ik kon verwachten van dit verhaal maar ik vond het zeker en vast geslaagd en ik ben benieuwd wat Kat en Lock nog meer in petto hebben. Het is een eerste deel van een nieuwe serie die ik zeker zou aanraden.