Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat een verrukkelijk gerecht

Marieke Pulles 30 oktober 2014

Vis uit blik is niet echt een aantrekkelijke titel, bij vis uit blik moet ik denken aan blikjes tonijn of zalm die al maanden in de kast staan. Ze zaten in het kerstpakket van vorig jaar en je komt eigenlijk niet verder dan een vissalade op een toastje of de vis door de spaghettisaus. Misschien juist wel handig dus een kookboek met vis uit blik.
Bart van Olphen is door verhalen van vissers geïnspireerd om viskookboeken te schrijven. Ook heeft hij zich gerealiseerd hoe belangrijk duurzaam gevangen vis is. Bij vis uit blik is dit via het etiket makkelijk bij te houden. Hij geloofde zo in het product, visconserven, dat hij is begonnen met Fish Tales, de lekkerste vis in potten. Het conserveren van vis is vroeger uit noodzaak geboren, aangezien het de enige manier was om voedsel langer te bewaren. Producten worden op hun hoogtepunt met moderne technieken ingeblikt zodat je voedsel een hoge voedingswaarde behoudt.
Ieder hoofdstuk in Vis uit blik heeft een inleiding waarin wordt beschreven waar je op moet letten bij het kopen van de betreffnde vis, wat de eigenschappen zijn, waar hij  gevangen wordt. Tot slot krijg je mooie verhalen van vissers die deze vis vangen.

Voor een ervaren kok bevat Vis uit blik over het algemeen geen verrassende recepten, de vis wordt naast de standaard smeersels als smaakmaker gebruikt. Er is gelukkig ook een aantal meer uitdagende recepten, hierbij is alleen de vraag zouden deze niet lekkerder zijn met verse vis. Desondanks als je de blikjes toch al hebt en ze moeten op dan zitten er toch wel aardige recepten tussen.
Nu nog een recept uitzoeken om te gaan maken. De zalm, tonijn en ansjovis sla ik over, die kennen we nou wel. Het allerlaatste recept is Kipper Kedgeree, daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Kipper Kedgeree
Hoofdgerecht voor 4 personen
4 papadums
300 g basmati rijst
100 g boter
3 tl kerrie
1 stuk gember van 2 cm, geschild en geraspt
2 uien, fijngesneden
0,5 dl kippenbouillon
3 eieren, hardgekookt en in stukjes gesneden
5 takjes koriander, fijngesneden
5 takjes platte peterselie, fijngesneden
1 citroen
zout
zwarte peper uit de molen
2 blikken kipper in olie van 190 g, uitgelekt
1 bosje lente-ui, in ringen gesneden.

Maak de papadums klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. De rijst moet beetgaar zijn want wordt later nog een keer verwarmd. Laat afkoelen.
Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de kerrie en de gember toe en laat een minuut bakken.
Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is.
Blus af met een scheut kippenbouillon. Laat de bouillon verdampen.
Voeg de stukken ei toe.
Schep de rijst door de ui en kerrie. Warm de rijst goed door.
Breng de kedgeree op smaak met de koriander, peterselie, wat citroensap, zout en peper.
Schep voorzichtig de stukken kipper door de kedgeree.
Serveer de kedgeree met stukken papadum en de lente ui.

Wat een verrukkelijk gerecht, dit is het ultieme comfort food recept. Ik ben zo aangenaam verrast door dit gerecht, met verse vis zou het niet zo lekker zijn. De lekkere rooksmaak van de vis in combinatie met het zachte van het ei en de kerrie, afgemaakt door het frisse van de kruiden met citroen, geniaal.
Het is een simpel en snel gerecht. Ik heb alleen minder boter gebruikt want ik vond 100 g wel erg veel. Het ei heb ik samen met de kipper als laatste toegevoegd, anders bleef er niet zoveel van over. Zout heb ik niet toegevoegd, aangezien de kipper met de kippenbouillon het al zout genoeg maakte.
Voor startende koks is dit een heel leuk kookboek. Voor de meer ervaren kok zullen veel recepten bekend voor komen, maar ook voor deze koks zitten er enkele leuke recepten tussen.
Dit gerecht ga ik zeker vaker maken. Mijn negatieve kijk op vis uit blik is dan ook zeker veranderd.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Pulles

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!