Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De bakbijbel van De bakkoningin

Marieke Pulles 01 juli 2015

In 2010 hoorde ik de naam Mary Berry voor het eerst. Dit was tijdens de eerste aflevering van de Great British Bake Off, het Engelse tv-programma waarop Heel Holland Bakt is gebaseerd. Meteen was ik verkocht, de tips en trucs die ze tijdens deze show gaf samen met Paul Hollywood, waren eindelijk nuttig. De reden waarom sommige recepten niet werkten werd uitgelegd. Het eerste seizoen heb ik alleen maar gekeken, maar het tweede seizoen ben ik mee gaan bakken. Vanaf dat moment is het serieuze bakken voor mij begonnen. Cakes en koekjes voldeden niet meer. Het werden taartjes en brood.

Mary Berry is begonnen als kookredacteur voor een huisvrouwen-tijdschrift. In de jaren '70 had ze haar eigen televisieserie. Tegenwoordig geeft ze demonstraties en is ze op televisie te zien in verschillende shows. Ze schrijft ook nog steeds kookboeken waaronder nu deze bakbijbel. Het boek begint zoals verwacht met uitleg van gereedschap en technieken. Ook worden ingrediënten uitgelegd. Het fijne daarvan is dat je alternatieven kunt verzinnen voor ingrediënten die je niet kunt krijgen, zoals in mijn geval moscovade suiker of golden syrup. Het belangrijkste hoofdstuk is degene met baktips, hierin staan eigenlijk de meest gemaakte bakfouten uitgelegd. De recepten zijn overzichtelijk, met aan de zijkant de ingrediënten en de omschrijving stap voor stap. Het recept begint met een persoonlijke tekst van Mary.

Aangezien ik dus meebak met GBBO heb ik al een aantal van Mary Berry’s recepten al gemaakt. Ik kan de brandysnaps, Victoria sponge en de Battenburg cake in het bijzonder aanraden. Ook de Angels cake van Mary Berry is heel lekker, maar die staat niet in dit boek. Op verzoek van collega's werd het de Miljonairskoek.

Miljonairskoek

Deze zandkoek is altijd populair, vooral vanwege de verschillende texturen, de knapperige zandkoek, de karamel in het midden en de stevige chocolade erop. Met dit recept maak je circa 24 blokjes.

voor zandkoek:

250 gr tarwebloem
75 gr fijne tafelsuiker
175 gr zachte boter

voor de karamel:

100 gr boter
100 gr lichte moscovadesuiker (ik heb rietsuiker gedaan, omdat ik het niet kon vinden in de winkel)
2 blikken gecondenseerde melk (375 gr per stuk) (misschien is evaporated milk beter want dat is niet gezoet, maar ook dat is niet te krijgen in Nederland)

voor de toplaag:

200 gr chocolade (39 % cacao)

Verwarm de oven op 180 ℃. Vet een ondiepe bakvorm met een diameter van 33 x 23 cm in.

Maak het zanddeeg. Meng de tarwebloem en suiker in een kom. Wrijf met je vingers de boter erdoor tot het mengsel kruimelig is.
Kneed het mengsel tot een deeg en druk in de bakvorm. Prik het in met een vork en bak de zandkoek 20 minuten tot hij stevig aanvoelt en heel lichtbruin is. Laat hem in de bakvorm afkoelen.
Maak de karamel. Doe de boter, suiker en de gecondenseerde melk in een pan en warm het mengsel al roerend aan de kook, draai het vuur laag en laat het al roerend 5 minuten zachtjes sudderen tot het iets is ingedikt. Blijf het karamelmengsel voortdurend roeren. Als je het ook maar even laat staan dan brandt het aan. Giet de karamel over de zandkoek en laat hem koelen.
Maak de toplaag. Breek de chocolade in stukjes en doe die in een kom. Zet de kom op een pan heet water en roer af en toe tot de chocolade gesmolten is. Giet de chocolade over de koude karamel en laat hem uitharden. Snijd het geheel in vierkanten of repen.

Tip:

Een gemarmerde laag chocolade ziet er prachtig uit. Smelt melkchocolade, witte chocolade en pure chocolade (van elk iets meer dan 50 gram) in aparte kommen. Schep de chocolade om en om over de uitgeharde karamel. Roer met een prikker de verschillende soorten chocolade door elkaar en laat het geheel uitharden.

De miljonairskoek bleek veel te zoet te zijn, naar mijn smaak. Dit kwam omdat er op de koek in verhouding teveel karamel moest. Ik heb besloten om nog een recept uit te zoeken om te proberen. Na dat hele zoete ben ik voor een iets gezonder, minder zoet recept gegaan.

Haverrondjes

Deze koekjes zijn verwant aan digestives, maar bevatten meer haver. Ze smaken lekker met kaas of zonder iets erop bij de koffie. Bij ons in huis zijn ze erg populair. Met dit recept maak je er circa 16.

50 gr fijne tafelsuiker

100 gr zachte boter
100 gr havermout
50 gr tarwebloem

Verwarm de oven voor op 160 ℃. Vet 2 bakplaten licht in.

Doe de boter en suiker in een kom en klop het mengsel romig. Voeg de havermout en tarwebloem toe en meng ze erdoor. Kneed het mengsel tot een glad deeg en rol het met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik is.
Snijd met een ronde uitsteekvorm van 6 cm koekjes uit het deeg en verdeel ze over de bakplaten. Bak de koekjes 10-15 minuten tot ze goudbruin worden. Leg ze op een rooster en laat ze afkoelen.

Deze koekjes zijn geweldig. Ze zijn nog lekkerder dan digestives waar ik dol op ben.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Pulles

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!