Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rauwe realiteit met humor verteld

Marieke Scheers 30 december 2018 Hebban Recensent

De Engelse Dolly Alderton (1989) is journaliste. Ze schreef datingcolums voor de Sunday Times. Daarnaast was ze story producer voor een realityshow en was copresentator voor een Engelse podcast (The High Low). Ze schreef en regisseerde twee films The Confluence (2014) en Anna, Island (2015). Het boek Alles wat ik weet over liefde (2018) is haar debuut.  

Dit boek beschrijft het leven van Dolly vanaf haar tienerperiode tot nu en dan met name gericht op haar ontwikkeling rondom werk, vriendschappen en relaties. Voor dit boek  heeft ze een niet alledaagse opbouw gekozen, het boek bevat naast verhalen over haar leven lijstjes (wat ik wist over liefde toen ik tien,twintig, vijfentwintig, was), recepten (recept bij een kater: Macaroni met kaas), bizarre uitnodigingen voor een bruiloft en een babyshower en een overzicht met vreemde appjes. De berichtjes over de bruiloftuitnodiging en de babyshower zijn erg over the top en zijn waarschijnlijk typerend voor de Engelse jetset en dus niet echt herkenbaar voor de Nederlandse lezer, maar wel hilarisch te noemen. Het zijn allemaal extraatjes, want het belangrijkste in dit boek is toch de verhaallijn over het leven van Dolly en haar vrienden in Londen tijdens hun jaren als twintiger en de ontwikkeling die Dolly maakt.  

Het boek is erg Engels. Het leven van de jonge Dolly bestaat uit feesten met een hoop drank, seks en drugs. Uitgaan en laveloos door de start zwalken is belangrijker dan werken en onenightstands zijn aan de orde van de dag. Dolly is duidelijk niet gelukkig. Haar vriendinnen gaan zich settelen, zelf heeft ze diverse relaties die uiteindelijk op niets uitlopen. Ze gaat in therapie en leert dan zichzelf kennen en kan vervolgens keuzes maken die haar echt op weg helpen naar een stabiel en volwassen leven, maar daar gaan heel wat jaren overheen.  

De rode draad in het boek is haar vriendschap met Farly. De delen die ze beschrijft over die vriendschap zijn erg mooi om te lezen. Af en toe lijken het delen uit een roman en is het jammer dat die lijn niet is doorgezet, het was als roman zeker geslaagd geweest. Door de afwisseling van lijstjes, recepten en gewone verhalen is het een nogal rommelig boek. Een vergelijk met Bridget Jones is dan ook snel gemaakt, maar waar het verhaal van Bridget fictief is, is het verhaal van Dolly rauwe realiteit wat met de nodige humor wordt verteld. Dat het leven niet altijd eerlijk is, komt terug in het deel over het zusje van Farly, wanneer bij haar leukemie wordt geconstateerd, staat alles even stil.  

De opbouw van het boek zit ondanks de vele verschillende onderdelen van het boek toch goed in elkaar. Je maakt als lezer de ontwikkeling mee van een jonge onzekere tiener, naar een vrouw van bijna dertig die dan haar leven bijna op de rails heeft, stabiel in het leven staat en bewuste keuzes weet te maken. In Engeland is het boek een bestseller. De bekendheid die ze in Engeland heeft, zal daar zeker mee te maken hebben.  

Wanneer je je als lezer hebt verzoend met het feit dat het allemaal erg Engels is en dat er diverse intermezzo's zitten tussen de verhalen over het leven van Dolly Alderton, is het een soms grappig en soms serieus maar vooral prettig leesbaar boek over een jonge vrouw die op zoek is naar zichzelf, over het belang en de kracht van vriendschap en vooral over de liefde (en hoe het niet moet).

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur