Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een ziekenhuis in oorlogstijd

Marieke Scheers 16 februari 2024 Hebban Recensent

Avondrood is het derde deel uit de vierdelige 'Waldfriede'-serie van de Duitse auteur Corina Bomann over een ziekenhuis in Berlijn. De vertaling is van Iris van der Blom en Lilian Caris.

'Door nieuwe personages in te brengen naast de vaste personen uit de vorige delen is Avondrood een goede combinatie van een vertrouwde omgeving en een nieuw verhaal.' – recensent Marieke

Het is 1939 en Duitsland staat aan de vooravond van een oorlog. De oorlogsdreiging legt grote druk op het ziekenhuis. Na het ontslag van de Joodse artsen in de voorgaande jaren worden nu de jonge mannelijke medewerkers opgeroepen voor het leger. De kelder wordt ingericht als schuilkelder, waar bij nood alle patiënten moeten kunnen worden ondergebracht. De medewerkers moeten cursussen volgen op het gebied van luchtverdediging en er zijn constant oefeningen. Er is aan steeds meer goederen en levensmiddelen een tekort, maar het ziekenhuis draait door. Dan begint de oorlog en is alles anders.

Net als in de voorgaande twee delen maakt Bomann gebruik van bestaande documentatie, waarbij de kroniek van ziekenhuis Waldfriede de voornaamste bron is. Over de periode waarin Duitsland in oorlog was, is veel geschreven, waardoor er diverse ware gebeurtenissen zijn opgenomen in het boek. Het ziekenhuis, gesticht door Zevendedagsadventisten, kwam onder een vergrootglas van de autoriteiten te liggen vanwege de met het Joodse geloof overeenkomstige Sabbat. Onder het personeel waren sympathisanten van het Naziregime, wat voor een grimmige sfeer zorgde. De medewerkers moesten constant op hun woorden letten. Bomann laat het gevoel van angst en onveiligheid doorklinken in het verhaal en dat is voelbaar voor de lezer.

Het boek beschrijft de periode van 1939 tot en met 1946, waarbij naarmate het verhaal vordert, grotere tijdsprongen worden genomen. Dokter Louis Conradi en Hannah Richter zijn belangrijke personages in alle seriedelen. Zij zijn met hart en ziel verbonden aan Waldfriede en hun persoonlijke leven komt ruim aan bod. Daarnaast komen er in dit deel nieuwe personages bij. Dokter Wasyl Dimitroff is een Bulgaarse arts die in Waldfriede moest gaan werken. De arts in uniform, Dokter Hintze, is aanhanger van de NSDAP en de arts-assistenten Helene en Irene maken hun opwachting. De verhaallijn rondom Helene is interessant, want zij vertegenwoordigt de werkende vrouw in een mannenwereld. In het nawoord is te lezen dat de personages fictief zijn, maar gebaseerd op de echte artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis.

Bomann spaart de lezer niet, want het leven in een ziekenhuis, zeker in een oorlogssituatie, is bloederig en het loopt niet altijd goed af. Ze schrijft realistisch over de gevolgen van de bombardementen in Berlijn, waarbij het ziekenhuis volstroomde met zwaargewonde patiënten en ze zich met weinig mensen en spullen moesten zien te redden. Het verhaal over een inslaande bom naast het complex, waarbij deuren en ramen sneuvelden is waargebeurd. Waldfriede raakte beschadigd, maar bleef overeind.

'"Dat is het werk van de Royal Air Force," zei ze. "Maar na alles wat we de wereld hebben aangedaan hebben we dat wel verdiend, vrees ik."'

De personages dragen het verhaal en door de meeslepende manier van Bomanns schrijven is het boek boeiend om te lezen. Bomann zoekt menselijkheid in onmogelijke situaties en laat zien dat niet alles zwart/wit was. De NSDAP-arts die uiteindelijk meer begaan blijkt te zijn met het ziekenhuis en de mensen tegenover de geniepige medewerker die een grote mond heeft, maar ondertussen niet naar het front gaat. De combinatie van ware gebeurtenissen en de geromantiseerde verhaallijnen zorgen voor een mooi evenwicht. Het wordt niet te zwaar, terwijl het ware leven wordt beschreven met alles wat daar bij komt kijken. Thema's als familie, verlies, liefde en oorlog komen voorbij, maar ook het werken als vrouw in een mannenwereld is onderdeel van het verhaal.

Avondrood is een mooie historische roman met een informatief karakter. Door nieuwe personages in te brengen naast de vaste personen uit de vorige delen is Avondrood een goede combinatie van een vertrouwde omgeving en een nieuw verhaal. Hoe het verder gaat is te lezen in het vierde en laatste deel: Ochtendgloren.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een genummerd boek' en 'Lees een moedig boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur