Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Mustread voor elke vrouw

Marieke Scheers 21 juni 2019 Hebban Recensent

Corien van Zweden (1962) studeerde theologie en is schrijfster en journaliste. Haar eerste non-fictie boek De kunst van het rouwen (2012) was een persoonlijk verhaal over het verlies van haar zusje waarover in de familie niet werd gesproken. Daarna schreef ze het boek Kankerklas (2015) over de brugklas van haar dochter waarin vijf leerlingen een ouder met kanker hadden. Haar derde boek Borsten (2019) schreef ze nadat er bij haarzelf voor de tweede keer borstkanker was geconstateerd.

Borsten, de titel zegt alles al maar toch is er nog een ondertitel aan toegevoegd: De levensloop van een intiem lichaamsdeel en is daarmee het eerste boek dat werkelijk alle aspecten van de borsten bij elkaar brengt. Het boek is ingedeeld in drie delen: Groei, Bloei en Verval, waarbij het eerste deel gaat over de ontwikkeling van de borsten, het tweede deel grotendeels gaat over lactatie en waar in het laatste deel de borstkanker centraal staat.

Corien van Zweden heeft voor het boek heel veel onderzoek gedaan en met veel vrouwen van alle leeftijden gesproken. Delen van die gesprekken zijn terug te vinden in dit boek, waardoor het een diversiteit aan ervaringen bevat. Zo vertelt de dertienjarige Hasse over haar gevoelens en kijken oudere dames terug op hun ervaringen bij het ontstaan van de borsten. Ook de auteur zelf vertelt over haar pubertijd. Maar niet alleen de ontwikkeling komt aan bod, ook besteedt ze aandacht aan vorm en formaat, de borst als symbool voor vrouwelijkheid en het esthetische deel van bloot of bedekt en de verschillen in tijd over wat wel en wat niet kan.

Het tweede deel van het boek richt zich op een verandering van rol. Is de borst eerst enkel een symbool van vrouwelijkheid, bij de zwangerschap en na de geboorte is het ineens een bron van leven. Het feit dat met de productie van melk een baby kan worden grootgebracht is wonderlijk. In dit hoofdstuk vertellen diverse vrouwen hun ervaringen over het wel of niet geven van borstvoeding, maar worden ook onderzoeken over borstvoeding versus flesvoeding besproken en vergelijkingen gemaakt over het geven van borstvoeding wereldwijd. Ook het geven van borstvoeding in openbare ruimtes en de soms vreemde reacties hierop krijgt een plekje in dit boek.

In het derde deel verandert de borst opnieuw van rol. Van levensgever verandert de borst bij één op de zeven vrouwen naar levensbedreiger. Het weefsel van de borst is zeer gevoelig voor het ontwikkelen van kanker. Dit deel van het boek is ook weer zeer goed gedocumenteerd met een aantal cijfers, ervaringsverhalen van de auteur zelf en van andere vrouwen, maar ook verschillende artsen komen aan het woord. Onvermijdelijk komt hier ook de plastisch chirurg aan bod, evenals termen als reconstructie, protheses en de diverse mogelijkheden daarin. Voors- en tegens omtrent reconstructie worden benoemd en Van Zweden beschrijft de overdonderende hoeveelheid informatie die ze over zich heen kreeg toen bleek dat ze moest worden geopereerd en een borst zou kwijtraken.

Met dit boek laat Corien van Zweden zien dat de borsten van de vrouw een bijzonder onderdeel van het vrouwelijk lichaam zijn. Door de belichting van de seksuele kant, het symbool voor vrouw-zijn, de mogelijkheid om een kind te voeden en tenslotte de kans op ziekte en de gevolgen ervan in combinatie met persoonlijke ervaringen en feitelijke informatie, is het een boek dat goed is te lezen en veel vragen beantwoord. Het maakt Borsten een compleet boek en een mustread voor elke vrouw.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.