Feit en fictie in een verhaal over WOI en WOII

Marieke Scheers 29 januari 2025 Hebban Team
Auteur Kristy Cambron schrijft historische romans, waarin waargebeurde feiten worden verweven in een fictief verhaal. De rivalen in het vierde boek dat in Nederlandse vertaling is uitgegeven. De vertaling is van Carianne van Holst.

Nog voor ik de korte samenvatting had gelezen was ik al geïntrigeerd door de cover. De kleuren en de manier waarop de man en vrouw zijn afgebeeld maakten me nieuwsgierig. Daarna trok de omschrijving me helemaal over de streep. Een verhaal dat speelt tijdens de oorlog vind ik sowieso interessant om te lezen en het feit dat er twee boekhandels centraal staan, maakt het boek onweerstaanbaar.

Het verhaal is geweldig en begint met een proloog die speelt in 1908 waar de hoofdpersonages Amos en Charlotte nog jong zijn. Gelijk wordt duidelijk dat Amos van lage komaf is en Charlotte een adellijke lady, maar die laatste trekt zich daar niets van aan en doet wat ze zelf wil. Ze zijn beste vrienden en dromen van boeken en een eigen boekhandel als ze volwassen zijn.

De tijd verspringt naar 1913, de vooravond van de Grote oorlog/WOI. Een afspraak loopt fout en Amos moet naar het front. Het veroorzaakt een breuk die onherstelbaar blijkt. Vanaf dat moment wordt het verhaal verteld in twee tijdslijnen en worden de twee oorlogen belicht. We krijgen de gebeurtenissen mee van Amos, als hij in Frankrijk tegen de Duitsers vecht. Een indrukwekkende verhaallijn vol actie en emotie en onverwachte vriendschappen. Daarnaast speelt het heden zich af in de Tweede Wereldoorlog in Coventry. Van Coventry wist ik al dat het tijdens de oorlog is platgebombadeerd. Het is heel knap zoals de auteur de lezer meeneemt naar die stad en mee laat leven in de angst van die periode, maar ook de veerkracht van de mensen laat zien.

Er zitten veel waargebeurde feiten in het boek, maar de personages zijn verder fictief. Charlotte woont met haar dochter op het Landgoed Holt Manor, maar het is moeilijk om het hoofd boven water te houden. Tijdens de oorlog zetten ze hun landgoed in voor Engeland en gaan voedsel verbouwen. Daarvoor krijgen ze hulp van drie jonge vrouwen van het WLA (Womens Land Army). Een mooie toevoeging aan het verhaal, want die vrouwen hebben veel gedaan voor hun vaderland en hebben niet altijd de waardering gekregen die ze verdienden.
En dan loopt er nog een extra verhaallijn van een Amerikaan die net naar Coventry is gekomen in verband met een erfenis en rechtszaak. Het lijkt in eerste instantie nergens op aan te sluiten, maar wat is het een knappe constructie en wat passen de puzzelstukjes op het einde mooi in elkaar.

De personages zijn goed uitgewerkt, ze komen echt tot leven en je kan als lezer goed met ze meeleven. Ook de omgeving is zorgvuldig uitgewerkt. En alles met elkaar zorgt ervoor dat het weet te raken. Vooral de gebeurtenissen in Frankrijk tijdens de Grote Oorlog maakten een grote indruk.
Het enige puntje van kritiek is, dat ik niet helemaal duidelijk kreeg waarom de twee boekhandels zo’n rivaliteit kenden. Voor het verhaal is het belangrijk, maar aan het einde van het boek had ik de indruk dat het zo niet had hoeven gaan.

De rivalen heb ik met plezier gelezen. De auteur heeft een fijne manier van schrijven en wist me mee te voeren naar de twee oorlogen en de heftige gebeurtenissen, maar liet me vooral zien dat mensen doorzetters zijn, en veerkrachtig en dat echte liefde uiteindelijk nooit verloren gaat. Een indrukwekkend verhaal over twee oorlogen in een verweving van feit en fictie is wat mij betreft zeer geslaagd en kan ik zeker aanbevelen aan lezers die houden van boeken die spelen tijdens WOI en WOII.

Meer recensies van Marieke Scheers