Geromantiseerde geschiedenis in Kenia
Onder het pseudoniem Sarah Lark schrijft de Duitse Christiane Gohl historische romans waarin fictie met geschiedenis is verweven. Ze kiest bijzondere locaties voor haar verhalen. Na de Caraïben en Nieuw Zeeland, speelt haar nieuwste trilogie zich af in Kenia. Het eerste deel van de 'Ivy'-serie heeft als titel Dochter van twee werelden en de vertaling is van Corry van Bree.
'Het zijn interessante onderwerpen voor deze historische roman, die door de meeslepende schrijfwijze van Lark blijft boeien tot het einde.' – recensent Marieke
Het hoofdpersonage is Ivory, roepnaam Ivy, opgegroeid binnen de strakke etiquetteregels van de Britse upperclass van begin twintigste eeuw. Waar haar oudere zus niet kan wachten om te debuteren en te trouwen, heeft Ivy geen haast. Als haar vader besluit om naar Afrika af te reizen voor een jacht safari met trofee garantie, neemt hij Ivy mee. Hoewel ze heeft leren schieten en daar goed in is, gruwelt ze van de jacht. Liever observeert ze de levende beesten in het wild.
Eenmaal in het koloniale Kenia valt ze als een blok voor het land en voor de safari leider Adrian Edgecumbe. Het lijkt een sprookje als ze met hem trouwt, maar het wordt een nachtmerrie als blijkt dat het jagen onverminderd doorgaat op hun eigen landgoed. Eenmaal getrouwd is er geen weg meer terug. Ze krijgt steun van Sanele Zoeloe. Hij is als kind bij zijn familie weggehaald en werd opgeleid als bediende voor de Britse society. Sanele is intelligent, maar zijn positie wordt bepaald door zijn zwarte huid.
Lark heeft een verhaal neergezet waarin Afrika en met name Kenia op z'n best en slechts naar voren komt. Het is begin twintigste eeuw en het continent is gekoloniseerd. Duitse, Portugese en Engelse koloniën hebben de inheemse bevolking verdreven, maar maken wel gebruik van hen als ondergeschikte medewerkers. Opvallend is de arrogantie van de Engelsen die zich verheven voelen boven de inlandse bevolking. Lark laat de denigrerende manier waarop zij omgaan met het zwarte personeel op schrijnende wijze in het verhaal naar voren komen. Daarnaast zijn er in het land missieposten om de 'heidenen' te bekeren tot het christendom, onder andere op het landgoed van de Edgecumbes. De Missiezusters van het Kostbaar Bloed zetten zich met hart en ziel in om de inheemse bevolking te bekeren en Engels te leren.
Dochter van twee werelden vertelt de geschiedenis van Kenia in een geromantiseerde vorm. De jachtsafari's, de missieposten, de klassenverschillen en de Grote Oorlog die ook Afrika trof, het is allemaal opgenomen in het verhaal rondom Ivy. Helaas gaat het nergens echt diep op in. Het draait voornamelijk om Ivy, die houdt van het prachtige land, de natuur en de dieren, maar worstelt met haar Britse conventionele opvoeding in combinatie met haar Afrikaanse leven. Ze is een sociale, slimme en moedige vrouw die keuzes durft te maken. Als ze er alleen voor komt te staan, kiest zij voor nieuwe kijk- en fotosafari's zonder jacht. De auteur heeft de vrijheid genomen om de fotosafari's die pas later in de twintigste eeuw plaatsvonden, naar voren te halen in de tijd, wat het verhaal ten goede komt.
Lark kiest voor bijzondere thema's. Zo laat ze het leven van de jonge nonnen in de missie zien. Zij moeten kiezen voor Christus als bruidegom, maar wat als een van hen verliefd wordt op een man? Ook de liefde tussen twee mensen met een andere huidskleur komt aan bod. Een onmogelijke liefde die sterk wordt afgekeurd. En tot slot komt albinisme en bijgeloof nog om de hoek kijken. Het zijn interessante onderwerpen voor deze historische roman, die door de meeslepende schrijfwijze van Lark blijft boeien tot het einde.
Dochter van twee werelden is een prettig leesbare en boeiende historische roman die een (geromantiseerd) beeld schetst van hoe het er aan het begin van de twintigste aan toe ging in koloniaal Afrika. De ontwikkelingen aan het einde van dit boek nodigen uit tot lezen van het tweede deel in de Ivy-serie, waarin Ivy en haar geliefden voor nieuwe uitdagingen zullen komen te staan.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een eerste boek' en 'Lees een aaibaar boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie