Heerlijk leesvoer vol humor
Een gevoelige snaar, in de vertaling van Karin Breuker, is het derde deel van Julia Quinns regency 'Smythe-Smith'-serie. De rode lijn in deze reeks is het jaarlijkse optreden van de onmuzikale Smythe-Smith nichtjes. Hoewel het een serie is, kan het los van elkaar worden gelezen. De personages komen in alle delen voor, maar per boek staan er twee centraal en vormen een afgerond verhaal.
'Quinn is een meester in het schrijven van spitsvondige dialogen en scènes waarbij de etiquette met voeten wordt getreden en dat levert heerlijk leesvoer op vol humor.' – recensent Marieke
Lady Sarah Pleinsworth is de nicht van Daniel Smythe-Smith die in het vorige deel zijn geliefde vond in de gouvernante van haar zusjes. Lord Hugh Prentice is de beste vriend van Daniel, die ernstig gewond raakte bij een duel met hem. Sarah moest zich in het jaar van het duel terugtrekken uit de Londense ton en liep zo de kans op een huwelijkspartner mis. Dat kan ze lord Hugh nooit vergeven, ze haat hem met elke cel in haar lijf, want zolang ze niet trouwt zit ze vast in het Smythe-Smith kwartet.
'Nu ze erover nadacht was het kwartet een van de redenen waarom ze zo ontzettend graag wilde trouwen. Elk jaar weer, met de regelmaat van de klok, werden de vier oudste ongetrouwde nichtjes Smythe-Smith gedwongen hun niet-bestaande muzikale talenten te bundelen in een kwartet. En op te treden. Voor echte mensen. Die niet doof waren.'
Met lord Hughs been is het nooit helemaal goed gekomen na het uit de hand gelopen duel met Daniël. Hij is verminkt en loopt met een stok en heeft daardoor geen verwachtingen op het gebied van liefde. Hij en Daniel hebben hun ruzie bijgelegd, tot groot ongenoegen van Hughs vader, de markies van Ramsgate, een akelige en rancuneuze man die alleen oog heeft voor het voortzetten van zijn titel en een stamhouder verwacht.
Sarah en Hugh zijn tot elkaar veroordeeld als ze aanwezig zijn bij twee bruiloften. Bij de eerste, waar nicht Honoria gaat trouwen, worden ze gekoppeld. Ze zien het niet zitten, maar ze voelen zich verplicht om zich te gedragen en zo het feest niet te verpesten. Na een boze uitbarsting van Sarah tolereren ze elkaar, om vervolgens te merken dat er andere gevoelens naar bovenkomen. Het beproefde concept van enemies-to-lovers is in deze historische roman op originele manier neergezet.
De personages zijn, net als in Quinns vorige romans, goed en zorgvuldig uitgewerkt. Hugh heeft een moeilijke jeugd gehad met een tirannieke vader. Dat staat in groot contrast met de mooie levens van de Smythe-Smiths. Sarah is een leuke jonge vrouw, maar zegt wat ze op haar hart heeft. Het is niet moeilijk om een voorstelling van deze mensen te maken. Sarahs jongere zusjes weten, net als in het vorige deel, de aandacht naar zich toe te trekken en zorgen voor humoristische bijdragen. De scène waarin Sarah en Hugh urenlang opgepropt in een rijtuig zitten met deze jonge dames is geweldig om te lezen.
Quinn is een meester in het schrijven van spitsvondige dialogen en scènes waarbij de etiquette met voeten wordt getreden en dat levert heerlijk leesvoer op vol humor. De wisselwerking tussen Sarah en Hugh overtuigd vanaf het begin. De vonken vliegen ervan af, in eerste instantie in verbale zin, later ook op lichamelijk vlak. De opbouw zorgt voor afwisseling en blijft boeien tot het eind. Het begint met de kennismaking van Hugh en Sarah, daarna de lange reis in het rijtuig, gevolgd door de bruiloften. Aan het einde bouwt de spanning op, waarin Sarah zich ontpopt tot een powervrouw als ze het tegen lord Ramsgate opneemt. En zelfs in die scènes zit weer de bekende Quinn humor.
Een gevoelige snaar is een historische roman met goed uitgewerkte personages, humor en een sexy twist. Het is knap hoe het Quinn lukt om elke keer een andere draai te geven aan haar verhalen en toch de sfeer van de serie volledig te behouden. In de 'Smythe-Smith'-reeks volgt nog een boek: Een prachtig slotakkoord, waarin lady Iris de hoofdrol speelt.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een licht boek' en 'Lees een genummerd boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie