Scheikunde is overal
Mai Thi Nguyen-Kim (1987) is een Duitse wetenschapsjournaliste en YouTube-vlogster met Vietnamese roots. Sinds 2015 heeft ze een eigen YouTube kanaal The Secret Life Of Scientists, om wetenschap en scheikunde toegankelijker te maken voor jongeren. In het verlengde van wat ze doet op YouTube is er nu ook het boek Een kwestie van chemie (2019). De oorspronkelijke titel is Komisch alles chemisch! en is vertaald door Ralph Aarnout. Het boek is voorzien van illustraties gemaakt door Claire Lenkova.
Een kwestie van chemie gaat over de basis van scheikunde, maar dan verpakt in een leuk verhaal. Mai Thi vertelt over haar eigen leven, dat van haar man en vrienden en ziet zo overal wel een onderwerp in dat ze kan gebruiken. Of het nu over koffie gaat of het bakken van een ei, alles is scheikunde; alles om ons heen en ook de mens zelf bestaat uit moleculen. Mai Thi weet wetenschappelijke onderwerpen op een leuke en speelse manier te brengen en uit te leggen. Het boek ontkomt daarbij niet aan termen als atomen, elektronen, verbindingen en wetten, maar het wordt zo gebracht dat het te begrijpen en compleet logisch is.
Zo legt de schrijfster uit wat de fluoride in tandpasta doet en hoe het tot stand is gekomen. Aan de hand van een verhaal over een vriend van haar vriendin, die de fluoride boycot en andere tandpasta is gaan gebruiken, ontstaat er een uitleg die iedere lezer snapt. Hierbij wordt ook de vraag, of fluoride wel of niet moet, gelijk beantwoord.
Het is slechts een van de vragen die Mai Thi behandeld in haar boek. Een ander voorbeeld dat de auteur aanhaalt, is de batterij in de mobiele telefoon. Ze legt hierbij uit hoe die werkt en beantwoordt de vraag of opladen beter is als de batterij helemaal leeg is dan wanneer die regelmatig wordt opgeladen terwijl het nog voor de helft is gevuld.
Met hetzelfde gemak legt ze wetenschappelijke onderzoeken uit. De wijze waarop die beoordeeld dienen te worden en het zogenaamde wetenschappelijke feit dat "zitten het nieuwe roken is", neemt ze daarbij onder de loep. Maar ook de elementaire kennis van warmte door het sneller bewegen van moleculen komt aan bod. Voor iedere lezer is wel iets uit het boek te halen.
Het boek is speels en toch wetenschappelijk, het is begrijpelijk maar niet kinderachtig. De illustraties zijn grappig en vullen het geheel helemaal aan. Mai Thi schrijft met humor en weet daarbij de soms droge stof levendig te maken. "Wees een edelgas" roept ze uit, waarmee ze zich vergelijkt met de eigenschappen van een edelgas en ze zich in bepaalde situaties stoïcijns weet te redden.
Het gegeven van wetenschap leuk maken door het gebruikmaken van video's op YouTube is een gouden greep, maar het beschrijven van een aantal onderwerpen in een boek werkt ook. Voor wie ooit scheikundelessen heeft gevolgd op school is het een boek vol herkenning. Voor wie scheikunde nu onbegrijpelijk vindt, kan het boek gebruikt worden als een inleiding en kan de lezer daardoor geboeid raken.
De passie die Mai Thi heeft voor wetenschap wil ze graag en met enthousiasme overbrengen op de lezer, en dat is met Een kwestie van chemie zeker gelukt.
Reageer op deze recensie