Feit en fictie in een avontuurlijke geschiedenis
De Duitse Sarah Lark, pseudoniem van Christiane Gohl, is bestsellerauteur in haar eigen land en daarbuiten. Ze schrijft historische romans, meestal als driedelige series. Haar meest recente trilogie heeft als naam 'Het nieuwe land' meegekregen. Een moedig besluit is het derde deel en de vertaling naar het Nederlands is van Jolanda te Lindert.
'Met Een moedig besluit komt er een einde aan een interessant en meeslepend historisch drieluik.' – recensent Marieke
In dit laatste deel gaat het verhaal van de dierenartsen Nellie en Maria en hun families verder. Nellies dochter Grit is een talentvolle en succesvolle concertpianiste met narcistische trekjes. Zolang vader Philipp met haar reist en werkt gaat alles goed, maar wanneer hij plots overlijdt, raakt Grit de grip op haar leven kwijt. Zoals eerder vlucht ze weg van haar verantwoordelijkheden en neemt ze haar dochters mee naar Kreta. In de andere verhaallijnen worden de levens van de volwassen tweeling van Maria gevolgd. David reist als landschapsarchitect door Europa om dierentuinen te verbeteren en is op zoek naar liefde. Daphne is afgestudeerd als dierenarts, maar reist voor de liefde naar Amerika waar ze betrokken raakt bij een omstreden onderzoek en later vertrekt zij naar Congo voor onderzoek in de wildernis.
Een moedig besluit omvat een groot scala aan personages die in voorgaande delen zijn geïntroduceerd. Lark beschrijft hen met korte achtergrondinformatie verweven in het verhaal, zodat het is te volgen zonder de voorgaande delen te hebben gelezen. Het is minimaal en het is aan te raden om de boeken op volgorde te lezen, want er mist anders toch te veel. Los van deze serie schreef Lark de standalone Alle sterren aan de hemel over het leven op een ranch in Nieuw-Zeeland en die personages en plek spelen eveneens een rol in Het nieuwe land.
Het boek is opgesplitst in zes delen, waarbij elk deel een tijdvak van een paar jaar beschrijft. De totale tijdspanne die wordt overbrugd loopt vanaf 1955 tot en met 1966. Het speelt zich af op verschillende continenten en door het constant verspringen van personages en plaatsen is er voldoende afwisseling. Lark heeft een schrijfstijl waarbij het niet moeilijk is om alles te visualiseren. Of het nu is in een dierentuin in Griekenland, de jungle van Congo, of de paardenranch van Nieuw-Zeeland, alles wordt zorgvuldig beschreven. Het leest prettig en vlot door het meeslepende karakter van de gebeurtenissen.
De personages zijn goed uitgewerkt, positieve en negatieve eigenschappen zijn herkenbaar en emoties, twijfels en gedachten worden overtuigend beschreven naast goedlopende dialogen. Lark weet de aandacht van de lezer constant vast te houden met kleine cliffhangers voorafgaand aan een wisseling van perspectief. Het is mooi om te zien hoe de personages veranderen gedurende het verhaal, ze worden ouder en wijzer en een nieuwe generatie groeit ondertussen op.
Net als bij de vorige romans van Lark wordt een fictief verhaal gecombineerd met ware gebeurtenissen. Wat waar is en wat niet wordt achterin het boek toegelicht. Zo is het wetenschappelijk onderzoek met resusaapjes een waargebeurd onderdeel van het verhaal waar Lark de fictieve Daphne als onderzoeksassistent in heeft geplaatst. Ook de setting van de hippiegrotten in Matala op Kreta vormt een bijzonder bestaand decor voor een deel van het boek. Deze feiten maken het verhaal realistisch en boeiend om te lezen en dat compenseert de fictieve verhaallijn die af en toe tegen het onwaarschijnlijke aanschuurt.
Met Een moedig besluit komt er een einde aan een interessant en meeslepend historisch drieluik. Waar het verhaal begon in 1912 met jonge ambitieuze vrouwen die dierenarts wilden worden in een tijd dat zij niet mochten studeren, eindigt het in 1966 met een nieuwe generatie vrouwen die wel kunnen kiezen wat ze willen doen. Lark weet een familiekroniek en vijftig jaar vooruitgang zich afspelend op verschillende continenten te verweven tot een met feiten vermengde, mooie en avontuurlijke geschiedenis.
Reageer op deze recensie