Hoe het leven verder ging na de oorlog
De Britse Diney Costeloe is schrijfster van historische romans, vaak met als basis de Tweede Wereldoorlog zoals haar boek Het meisje zonder naam uit 2018. Dat verhaal krijgt nu een vervolg in Een nieuw leven (2021). De vertaling is van Lia Belt.
Als lezer komen we in Een nieuw leven terecht in 1949 in Wynsdown, een klein Engels plattelandsdorpje waar Charlotte als jong meisje kwam wonen na evacuatie vanuit Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog had ze niets om naar terug te keren en bleef in Wynsdown waar ze een huis had geërfd en de liefde had gevonden. Ze is gelukkig met haar man Billy, hun kinderen Johnny en Edie en met de mensen om haar heen, tot het noodlot toeslaat.
Hoewel Het meisje zonder naam een afgerond verhaal vertelde, komen we in dit vervolgdeel te weten hoe het verdergaat met Charlotte en de andere personages uit het eerste deel. Daarnaast worden Felix en Daphne Bellinger geïntroduceerd als nieuwe inwoners en spelen een grote rol. Harry Black, de jeugdvriend van Charlotte krijgt zijn eigen verhaallijn, waarmee we als lezer kennis maken met het criminele leven in Londen van de jaren 50. De korte samenvatting doet vermoeden dat Harry een grote rol zal spelen in het leven van Charlotte, maar dat blijkt toch anders te lopen.
Een nieuw leven is een historische roman en streekroman ineen, waarbij het historische aspect niet zo groot is, maar voortkomt uit de periode waarin het speelt. We kijken als lezer mee met de levens van de dorpsbewoners. Het lief en leed van nieuwe en oude liefde, met baby’s die welkom zijn naast ongewenste zwangerschappen en het nemen van afscheid van geliefde personages. Dat, naast thema’s als familie, jaloezie, roddel, onmacht en diversiteit, maakt het een boek vol afwisseling dat een goed beeld geeft van het leven na de oorlog in Engeland.
Costeloe weet de lezer te pakken door haar wijze van schrijven. Ze gebruikt geen moeilijke zinnen of woorden, maar schrijft vloeiend en meeslepend, waardoor alle aandacht naar de emoties en beleving kan gaan. De manier van uitwerking van de personages laat hen tot leven komen, en ook van de omgeving is een goede voorstelling te maken. De dialogen zijn natuurlijk en vullen de gebeurtenissen aan zodat het geheel realistisch overkomt. Dat het een tweede deel is, is te merken aan de uitleg die bij bepaalde situaties is gegeven. Kort en bondig wordt beschreven wat er aan voorafging, zonder dat het storend is voor wie het eerste deel al kent. Een nieuw leven is daardoor prima zelfstandig te lezen, maar komt beter tot zijn recht als het eerste boek bekend is bij de lezer.
Het vertelperspectief wisselt tussen Charlotte in Wynsdown en dat van Harry in Londen of Australië en ook Daphne en Felix komen veel aan bod. Zo is het verhaal te volgen vanuit meerdere oogpunten. Het uitwerken van de personages is door Costeloe zorgvuldig gedaan. Ze hebben allen hun eigen karakter, waarbij die van Charlotte braaf en zoet en Daphne ronduit verwend en vervelend is. Een beetje zwart/wit, maar voor dit boek werkt dat goed. Het totaal weerspiegelt een gemeenschap van een Engels dorpje, inclusief de samenhorigheid en de onmisbare roddeltantes. De rol van mannen is kleiner, ze zijn vooral goed en aardig, maar het is Felix die als personage een grote groei doormaakt en een mooi mens blijkt te zijn. Als contrast zijn er de criminelen waar Harry mee te maken heeft.
Driekwart van het boek speelt in 1949/1950, daarna springt het verhaal naar 1953 en worden de verhaallijnen die zijn opgestart netjes afgerond. Hoe het verder gaat met Harry in Australië wordt slechts kort benoemd en laat mogelijkheden open voor een eventueel vervolg.
Een nieuw leven is een fijne historische roman om te lezen. Het feit dat het nu niet tijdens de oorlog speelt maar in de jaren erna is een prettige afwisseling en laat zien dat Costeloe de dreiging van bommen niet nodig heeft om een meeslepend verhaal te schrijven.