Ander hoofdpersonage in een vertrouwde omgeving
'De kleine bakkerij'-reeks is een succesvolle serie geschreven door de Britse feelgoodauteur Jenny Colgan. Na De kleine bakkerij op het strand, Een zomer in de kleine bakkerij en Een winter in de kleine bakkerij leek de serie te stoppen, maar is er nu toch een vierde deel met als titel Een nieuwe zomer in de kleine bakkerij en de vertaling is van Elise Kuip.
'Het is als lezer weer thuiskomen op dit eiland.' – Recensent Marieke
Dit boek neemt de lezer mee terug naar het getijdeneiland Mount Polbearne aan de kust van Cornwall, waar Polly met haar man Huckle, hun twee kinderen en papegaaiduiker Neil in een vuurtoren woont. Ze hebben het niet gemakkelijk. De bakkerij loopt goed, maar het is hard werken voor Polly en de plannen van Huckle om met honing geld te verdienen leveren maar weinig op. Daarnaast heeft de vuurtoren onderhoud nodig, maar het geld ontbreekt. Hoewel de voorgaande drie delen over Polly gingen is zij niet degene die hier de hoofdrol speelt. Colgan introduceert met de Brits-Italiaanse Marisa een nieuw personage dat nu centraal staat.
Marisa heeft een goede baan als ambtenaar bij de burgerlijke stand, maar als haar opa in Italië overlijdt raakt ze uit balans en ontwikkelt ze een angststoornis. Op advies van haar (online) therapeute vertrekt ze naar Mount Polbearne, waar ze zich vervolgens opsluit in het vakantiehuisje dat ze huurt. Ze praat dagelijks via Skype met haar oma in Italië, die op eigen wijze haar interesse in koken weer aanwakkert en de lust voor het leven weer terug laat keren. De enige met wie ze verder nog af en toe contact heeft is haar Russische buurman, die pianolessen geeft en een hoop herrie maakt met zijn eigen composities. Maar praten met hem gaat moeizaam en er ontstaan onvermijdelijke misverstanden.
Het is als lezer weer thuiskomen op dit eiland, want deze plek mag dan fictief zijn, de saamhorigheid van de bewoners is na drie boeken vertrouwd en het is een heerlijke plek. Een groot deel van de personages die in vorige boeken een rol speelden zijn weer aanwezig in grotere of kleinere rollen, wat zorgt voor herkenning. De toevoeging van Marisa en haar buurman aan deze groep mensen brengt een nieuwe flow in het verhaal. Wat nooit ontbreekt in de boeken van Colgan zijn de beschrijvingen van lekker eten en geurige baksels. Marisa slaat een brug tussen de verschillende culturen met de introductie van de Italiaanse keuken op het Engelse eiland.
Het feit dat Marisa kampt met psychische problemen is op een integere manier verwerkt in het verhaal. Het zorgt voor diepgang bij het personage en laat zien hoe zwaar het is als je angsten hebt en hoe moeilijk het is om terug te komen uit een diep dal. Maar het laat ook zien dat het met hulp van vrienden en therapie mogelijk is om het leven langzaamaan weer op te pakken. De Russische buurman draagt daar zeker aan bij. Deze Rus is aandoenlijk in zijn onhandige manier van doen en praten, dat laatste omdat hij de taal niet goed beheerst. Het knullige taaltje zou irritant kunnen zijn, maar het is net niet te veel, zodat het past zonder dat het vervelend wordt.
Het perspectief wisselt tussen Marisa en haar buurman, waardoor de lezer de kans krijgt om ze beiden goed te leren kennen. Daarnaast komen de perikelen rondom Polly, haar man en hun tweeling nog genoeg aan bod, zodat de sfeer van de kleine bakkerij uit voorgaande verhalen nog aanwezig is. Het geheel heeft een chronologische opbouw om uiteindelijk tijdens een over the top half-verjaardagsfeest tot een climax te komen, waarbij alle losse eindjes worden samengeknoopt tot een happy end voor iedereen.
Een nieuwe zomer in de kleine bakkerij is net even anders dan de voorgaande delen uit deze serie door de wisseling van hoofdpersonages, maar het is zeker een prettig te lezen roman waarbij je je even kunt onderdompelen in de levens van de inwoners van Mount Polbearne en daarbij zin krijgt in een echte Italiaanse pizza.
Reageer op deze recensie