Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boeiende roman, rijk aan historische feiten

Marieke Scheers 25 juni 2019 Hebban Recensent

Michelle Visser (1973) is auteur van twee zomerse romans die zich afspelen in het zonnige Frankrijk, maar ze schrijft ook historische romans. Na Veronique (2012) en Opstand (2014) is er nu Eline (2019). Die laatste kan een vervolg worden genoemd van Veronique, aangezien het personage Veronique ook weer een bescheiden rolletje heeft in het boek van Eline.

Eline woont met haar man en twee kinderen in Leiden. Haar man is wetenschapper, werkt aan de universiteit en is gespecialiseerd in archeologie. Ze wonen op stand, dicht bij Eline haar ouders, haar broer Ewout en zijn familie en hebben het goed. Eline is een vrijbuiter en krijgt van haar man Wieger alle ruimte om zich te ontwikkelen. Ze leest veel, maar het liefst tekent ze en zo brengt ze een hoop tijd door met het tekenen van planten in de Hortus van Leiden. Wanneer haar man een unieke kans krijgt om in Drenthe een gevonden veenlijk te onderzoeken, blijft ze met haar kinderen achter in Leiden. Ze mist hem erg en neemt een rigoureus besluit. Als ondernemende vrouw koopt ze een automobiel en rijdt in een paar dagen met haar kinderen naar het kleine dorpje in Drenthe. Als niet-gelovige terechtkomen in een strenggelovig dorp is niet makkelijk, maar Wieger en Eline passen zich zoveel mogelijk aan. Af en toe vergeet Eline dat echter en er ontstaat een afstand tussen haar en de gemeente. 

Eline is een historische roman die het leven in de grote stad van begin 20ste eeuw in beeld brengt en als tegenhanger het leven in een gelovig dorpje in diezelfde periode weergeeft. De botsende culturen worden goed uitgewerkt wanneer Eline vergeet zich aan te passen en daardoor de gelovige gemeenschap tegen zich in het harnas jaagt. Het verhaal speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarbij Nederland neutraal is, maar waar wel vreselijke berichten over binnen druppelen. Zo schrijft een in Engeland wonende vriendin over haar angsten om haar vermiste man en haar werkzaamheden tijdens de oorlog en komen er tevens brieven uit Duitsland van een tante Flora die haar beide zoons naar het front heeft zien gaan, om ze nooit meer thuis te krijgen. Een mooie manier om beide zijden van de oorlog te laten zien.  

Nederland ontkwam wel aan die oorlog, maar de Spaanse griep trok zich niets aan van grenzen of geloof en maakte enorm veel slachtoffers. Ook dat heeft een uitgebreide plek gekregen in het boek. Ook zit er nog een maatschappelijk en politiek thema in verwerkt: de veranderingen in het stemrecht. Eerst stemrechten voor de arbeiders en daarna de strijd voor het vrouwenkiesrecht. Michelle Visser heeft veel onderzoek gedaan en dat is te merken. Aletta Jacobs speelt een belangrijke rol, zonder dat ze werkelijk aanwezig is in het boek, en met haar andere vrouwelijke pioniers die op de barricaden stonden voor de rechten van de vrouw.

De grote hoeveelheid thema’s die is verwerkt in het boek maakt het een boek dat rijk is aan historische feitjes en dat is zeer interessant om te lezen. Het gaat wel ten koste van de diepgang van de personages. De hoofdstukken en scènes omtrent bepaalde heftige gebeurtenissen zijn vrij kort en daardoor wordt er wel snel overheen gestapt. Wat de personages nu precies denken of voelen wordt onvoldoende uitgewerkt en dat is jammer. Het boek leest verder erg fijn. De schrijfstijl van Michelle Visser is prettig en de niet al te lange hoofdstukken helpen daar ook aan mee. Het verhaal is boeiend genoeg om het verhaal te willen blijven volgen.

Eline is een historische roman die het leven vast weet te leggen van een klein gelovig Drents dorpje, gezien door de ogen van een vrijgevochten stadse vrouw en geeft zo een goed beeld van het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep en de opkomst van het vrouwenkiesrecht.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur