Briljante opbouw

Marieke Scheers 11 oktober 2017 Hebban Recensent
Op de kleuterschool Pirriwee public komt alles samen, ouders en kinderen van verschillende afkomst. Voor de kinderen geen probleem, maar voor de ouders die hun prinsjes en prinsesjes er heen sturen is dat wel van belang.

De alleenstaande jonge moeder Jane komt in de problemen als haar zoontje Ziggy wordt beschuldigd van pesterijen. Ze krijgt hulp, want de pittige Madeleine neemt haar onder haar hoede. Samen met de mooie Celeste vormen ze een clubje. Aan de andere kan staat de club van Renate, een carrieremoeder, met haar aanhang, waarvan Harper wel de fanatiekste is.
Ook al zijn de karakters af en toe wat uitvergroot en stereotype, iedereen herkent wel een paar ouders, zoals ze op elk schoolplein te vinden zijn.

Vanaf de eerste (introductie)dag van de kleuters gebeurt er werkelijk van alles, door een klein misverstand in de kleuterklas, lopen de zaken tussen de ouders compleet uit de hand, wat een climax krijgt op de quizavond.
Wat een prachtige opbouw heeft dit boek. Het begin is lastig (als luisterboek), want er komen veel namen voorbij en allemaal hebben ze kort iets te zeggen. Het zijn uitspraken die de mensen doen tegen een inspecteur en tegen een journaliste over het hele gebeuren.

Dan wordt er een sprong in de tijd gemaakt naar maanden voor de quizavond. Vanuit perspectief van Celeste, Madeleine en Jane, afgewisseld met stukjes tekst van andere ouders aan de journaliste, worden de levens en de geheimen van de personages langzaam blootgelegd.

Het is knap zoals er steeds een klein beetje meer informatie wordt gegeven en dat alles zo in elkaar begint te schuiven. Dat er één ouder is die de quizavond niet zal overleven is vanaf het begin bekend, maar Liane Moriarty weet tot bijna aan het einde de spanning erin te houden om wie het gaat.

Als eenmaal duidelijk is wie de hoofdpersonen zijn en wat de tussenstukjes voor taak hebben, is het heel goed te doen als luisterboek. De voorlezer heeft een fijne stem en leest in een prettig tempo. Het boek heeft humor en spanning en laat ook onderwerpen als huiselijk geweld en overspel aan bod komen. Zeker een feelgoodroman met net een beetje meer!

Meer recensies van Marieke Scheers

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!