Een mooi verhaal over het leven na verlies
Onder het pseudoniem Lucy Diamond schrijft de Engelse auteur Sue Mongredien succesvolle feelgoodromans, terwijl ze onder haar eigen naam kinderboeken uitgeeft. De roman Het huis met geheimen is vertaald naar het Nederlands door Kyra Ivens.
'Zij is een geweldig personage en weet hem een spiegel voor te houden. Precies wat hij nodig heeft.' - recensent Marieke
In Het huis met geheimen wordt het leven van de familie Sheppard compleet overhoop gegooid als Patrick Sheppard overlijdt na een val in de rivier. Hij laat zijn vrouw Zoë gebroken achter met drie jonge kinderen en ook zijn ouders en broer Dean zijn kapot door het verlies.
De cover met daarop het landhuis, gecombineerd met de boektitel, doet vermoeden dat de basis van het verhaal een huis is waaromheen verhaallijnen zijn geschreven. Het zit echter anders in elkaar, want het is een familieverhaal over rouw en vergeving en er komt geen landhuis aan te pas. De Engelse titel The promise doet beter recht aan de inhoud. Het boek is origineel in zijn soort, want waar in feelgoodromans vaak een vrouwelijk personage de leidende rol heeft, wordt dit verhaal grotendeels verteld vanuit het mannelijk perspectief van Dean.
Dean is een rustige, beetje saaie man met een groot hart. Hij is totaal anders dan zijn charmante oudere broer. Patrick had alles, de looks, een gelukkig huwelijk met kinderen en een eigen bedrijf, terwijl Dean onlangs op een vervelende manier gescheiden is en een kantoorbaan heeft. Al van jongs af aan keek hij tegen zijn broer op, terwijl Patrick niet altijd aardig voor hem was. Dean besluit na een korte periode van verslagenheid om in de voetsporen van zijn broer te stappen en neemt de werkzaamheden van Patricks verhuurbedrijf over zodat hij Zoë kan ontlasten. Daarnaast brengt hij tijd door met de kinderen van zijn broer. Hij houdt alles wat hij doet bij in een spreadsheet: Het ‘Patrick-plan’. Een simpel plan, met grote consequenties
Diamond bouwt het verhaal langzaam maar zorgvuldig op. Ze neemt de tijd om de personages en situaties goed uit te werken en laat de vraag over wat er precies is gebeurd in de fatale nacht tot het laatst onbeantwoord. Zo voedt ze de nieuwsgierigheid, maar het verhaal komt daardoor pas over de helft echt op gang en dat is aan de late kant. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar sneller op, vallen puzzelstukjes op hun plaats en weet de schrijfster de aandacht van de lezer vast te houden.
Een belangrijk thema in het boek is schuld. De personages voelen zich schuldig, met name Zoë en Dean, vanwege een ruzie voorafgaande aan de dood van Patrick. Het is een feit waar ze mee moeten leren omgaan, maar zolang het verdriet over het gemis van Patrick nog zo aanwezig is, is daar geen plek voor. Het thema is goed verweven in het verhaal en de emoties die spelen, zoals verdriet, boosheid en onmacht, zijn realistisch neergezet door de schrijfster. Als lezer voel je wat de personages voelen en alles klopt.
In de maanden dat Dean in de voetsporen treedt van zijn broer ontdekt hij dat Patrick geen heilige was. Voor Dean levert dat dilemma’s op, want moet hij zijn familie en Zoë vertellen wat hij te weten is gekomen? Of is ‘over de doden niets dan goeds’ belangrijker dan de waarheid? Met vallen en opstaan maakt hij goede en foute keuzes. Uiteindelijk helpt het hem om zichzelf beter te leren kennen. Hij gaat nieuwe vriendschappen aan zoals met de bejaarde huurster en ‘lastpost’ Rosemary. Zij is een geweldig personage en weet hem een spiegel voor te houden. Precies wat hij nodig heeft.
'Het was levensveranderend geweest om in Patricks voetsporen te treden, maar het belangrijkste wat hij ervan had opgestoken was hoe hij zichzelf moest zijn.'
Het huis met geheimen is een mooi verhaal over het leven na verlies en rouw, maar vooral over familie en er voor elkaar zijn. Een realistisch verhaal met een mannelijk hoofdpersonage, de nodige humor en een vleugje liefde maken het een feelgoodroman die net even anders is.
Reageer op deze recensie