Politiethriller met een bijzonder recherche team
De Britse auteur Jo Callaghan debuteerde in januari 2023 met haar boek: In the blink of a eye. Inmiddels zijn er in Engeland twee vervolgdelen verschenen. Het debuut is nu naar het Nederlands vertaald door Ernst de Boer en Ankie Klootwijk met als titel: In een oogwenk.
Commissaris Kat Frank is na het overlijden van haar man terug bij het politiekorps van Warwickshire en wordt ingezet bij een pilot om cold cases na te lopen. Haar team bestaat uit een inspecteur Hassan en een brigadier Browne en nieuweling Lock. Vooral die laatste is een uitdaging om mee om te gaan, want ‘betweterig’ is van toepassing. Wat begint als een hernieuwd onderzoek naar twee vermissingen, loopt al snel uit op een race tegen de klok.
De kennismaking met de personages in dit boek verloopt soepel en is goed in het verhaal verweven. Tijdens het doorlopen van de cold case zaken, wordt ook duidelijk hoe de personages in elkaar zitten en met welke persoonlijke problemen ze moeten dealen. Kat Frank is een daadkrachtige en sociale vrouw die met haar intuïtie het juiste spoor weet te vinden. Haar nieuwe partner Lock is meer van de feiten en de logica, wat aan de ene kant botst, maar wat aan de andere kant een waardevolle tegenhanger is.
Het verhaal is goed opgebouwd. Het onderzoek dat wordt gedaan wordt chronologisch gevolgd, waarbij transcripties van interviews als afwisseling goed werken. Ook zijn er intermezzo’s met gedachten van iemand die tegen zijn of haar wil ergens verdoofd wordt vastgehouden. Dat bouwt de spanning goed op. En met een twist is de climax spannend en goed uitgewerkt.
In een oogwenk is een goed opgebouwde politiethriller, waar het onderzoek goed wordt uitgewerkt net als de personages. Het leest vlot door de prettige manier van schrijven en de korte hoofdstukken. Het eerste deel levert een bijzonder rechercheteam op. Wetende dat er nog twee boeken zijn rondom Kat Frank en Lock, hebben we nog iets om naar uit te kijken.