Laat je als lezer omringen door nevels
De Nederlandse auteur Marceline de Waard schrijft sinds 2017 romans. Na vijf boeken die ze zelf als feelgood met een twist beschrijft, slaat ze met haar roman Nevels een nieuwe weg in.
In Nevels maken we kennis met Fay. Ze woont met haar man Frank in het westen van het land. Haar moeder woont in een groot huis in Drenthe, maar vaak gaat ze niet bij haar op bezoek, ze is veel te druk met haar werk en haar sociale leven. Als haar broer, met wie ze ook niet veel contact heeft, belt met de mededeling dat moeder geestelijk begint af te takelen, reist ze af naar Drenthe, naar het huis waar ze is opgegroeid.
Fay heeft zich lang afwezig gehouden van het leven van haar familie, maar wordt nu met de neus op de feiten gedrukt. Haar moeder heeft momenten van afwezigheid en dwaalt rond. Toch wil Fay er niet aan dat het niet goed gaat en ze wil vooral niet dat moeder ergens anders naar toe moet. Ze neemt het besluit om voor haar moeder te gaan zorgen, maar dat heeft grote consequenties voor haar relatie.
Het is mooi om te zien hoe Fay een ontwikkeling doormaakt. Het lijkt alsof ze jaren in een bubbel heeft geleefd en nu pas gaat inzien dat er meer is en dat dingen niet kloppen. Ze begint voor zichzelf op te komen. Daarbij ontdekt ze dat er een familiegeheim is dat voor haar verborgen is gehouden. Dat brengt een stukje spanning in het verhaal.
Het verhaal heeft een mooie opbouw. Fay kijkt af en toe terug naar gebeurtenissen van vroeger, maar verder wordt alles in chronologische volgorde verteld en kijken we mee door de ogen van Fay. Daardoor leren we Fay goed kennen, maar zijn de andere personages versies van de blik van Fay. Toch laten die genoeg van zichzelf zien. Sommige zijn bijzonder en lief, anderen hebben twee gezichten of zijn ronduit egoïstisch. De toevoeging van dagboekfragmenten lichten tipjes van de sluier op van de geschiedenis uit het verleden die in nevelen gehuld is.
Het is niet moeilijk om mee te leven met Fay. De auteur trekt de lezer vanaf het begin mee in haar verhaal. De proloog zet de toon en het verhaal gaat op dezelfde wijze verder. Het is goed geschreven en het boek staat vol mooie zinnen zonder dat het uit balans raakt. Niet te missen is het gebruik van ‘nevels’ in het verhaal en die zijn op meerdere manieren terug te vinden, zowel fysiek als de manier waarop dingen zijn verhuld.
Nevels is een prachtige roman vol familie, geheimen, keuzes en het ontdekken van een eigen persoonlijkheid. Een mooi geschreven verhaal dat speelt in de Drentse natuur waardoor het een eigenheid heeft die past bij die regio. Een verhaal om je als lezer te laten omringen door nevels en mee te laten voeren tot het einde, waarna de geheimen zijn onthuld en het leven van Fay en haar familie een mooi vervolg krijgt.