Geen thriller, wel een fijne roman
De Amerikaanse bestseller auteur Nora Roberts (1950) heeft meer dan 200 boeken geschreven. Liefdesromans, thrillers, paranormale verhalen en combinaties daarvan. Onder pseudoniem J.D.Robb schrijft ze thrillers die spelen in de toekomst. Met haar boek Op de vlucht (2020) vertaald door Iris Bol en Marcel Rouwé, heeft ze weer een spannende roman afgeleverd.
In Op de vlucht maken we kennis met de familie Sullivan. Ze zijn van Ierse afkomst, maar hun fortuin is gemaakt in Amerika met acteren. Ze zijn rijk en hebben diverse huizen, waarvan Sullivans Rest in Californië, gelegen aan de zee, de mooiste is. Na het overlijden van overgrootvader komt de familie daar bijeen voor het afscheid. Cate Sullivan is tien als ze op die dag tijdens het verstoppertje spelen wordt ontvoerd. De ontvoerders zijn niet echt de slimsten en Cate weet te ontsnappen. Ze rent in het donker door het bos en komt uit bij de ranch van de familie Hudson/Cooper. Ze vangen haar liefdevol op en het levert een vriendschap voor het leven op.
Het is een goed begin van het boek. Na uitleg over de samenstelling van de familie, is de spanning gelijk flink opgevoerd. Wie er achter de ontvoering zat is snel bekend en de daders gaan de gevangenis in. Wat volgt is het verhaal van Cate in de jaren erna. De ontvoering heeft bij haar grote sporen achtergelaten; nachtmerries en angstaanvallen zijn de gevolgen waarmee ze moet leven. Haar familie doet er alles aan om haar een gevoel van veiligheid te geven. Ze verhuist eerst voor zeven jaar met haar vader naar Ierland, daarna gaat ze terug naar Amerika en pakt het acteren weer op. In New York lijkt ze een normaal leven te leiden, maar de gebeurtenissen uit het verleden laten haar ook hier niet los. Na vreemde telefoontjes en een overval gaat ze terug naar Californië, waar het contact met de familie Hudson/Cooper weer wordt opgepakt.
Op de vlucht valt onder 'thriller', maar het is meer een roman met spannende elementen. In het begin is er een kort deel met spanning, maar daarna gaat het verhaal vooral over Cate. Hoe zij omgaat met de ontvoering van jaren geleden en welk effect dat heeft op haar en haar familie. Er is wel een constant gevoel van dreiging in het boek en als lezer verwacht je dat er nog iets gaat gebeuren, maar omdat je vanaf het begin al weet wie de dader is, zijn er weinig verrassingen. Pas in het laatste hoofdstuk is er nog een thrillerachtige scene, maar die is te snel voorbij.
Het boek geeft voornamelijk een kijkje in het leven van de 'rich and famous', over een hechte, rijke, acterende familie – hun werk, reizen, grote huizen en personeel. Soms worden scenes te uitgebreid beschreven en zit het tegen het langdradige aan. Als tegenhanger is er de ranch van Dillon Cooper en zijn moeder en oma, waar we met hen meeleven; de koeien, paarden en andere dieren, het bakken van broden en taarten en het maken zuivelproducten. Het wordt nogal idyllisch weergegeven terwijl het hard werken is. Dat Cate en Dillon een koppel worden is voorspelbaar, maar de relatie klopt van begin tot eind.
Op de vlucht is geen boek dat het van verrassingen moet hebben, maar wel een verhaal waarmee je als lezer even helemaal weg kan dromen. De locaties zijn mooi, de personages zijn niet diep uitgewerkt maar wel geloofwaardig en liefdevol (en eentje egoïstisch). Ook het verhaal van Cate is leuk om te volgen. Zij is als hoofdpersonage wel goed uitgewerkt en ontwikkelt zich van een jong meisje dat een groot trauma meemaakt, tot een sterke vrouw die weet wat ze wil en wat ze leuk vindt, en die bewuste keuzes weet te maken.
Op de vlucht is een fijne roman over de luxe en het weelderige leven van rijke Amerikaanse acteurs, maar laat ook de keerzijde van de roem zien en de invloed van de paparazzi en de media.
Reageer op deze recensie