Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Frisse feelgoodroman met opvallend boekenthema

Marieke Scheers 03 maart 2021 Hebban Recensent

De Engelse schrijfster Jenny Colgan (1972) is niet meer weg te denken in het feelgoodgenre. Na de series over 'Mure' en 'De kleine bakkerij' komt ze nu met een tweedelige 'Happy ever after' serie die speelt in het mooie Schotland. De vertaling is van Els van Son.

In Op goed geluk gaat het over Nina en zij is gek op boeken. In haar huis liggen stapels boeken (die een doorn in het oog zijn van huisgenote Surinder), haar auto ligt vol met boeken en ze werkt ook tussen de boeken in een bibliotheek. Helaas komt aan dat laatste een einde als door bezuinigingen het filiaal waar ze werkt wordt opgeheven. Ze krijgt nog een kans om te solliciteren op een van de twee banen in het nieuwe multimedia centrum, maar dat is niet wat ze wil. Wat ze eigenlijk wil, is haar jeugddroom verwezenlijken: het hebben van een eigen boekwinkeltje. Ze pakt haar kans als ze een grote witte bus ontdekt die te koop staat in Schotland. Het realiseren van een boekenbus gaat niet vanzelf, het betekent onder andere verhuizen naar Schotland. Hoe moet ze de boeken daar naar toe krijgen? Gelukkig krijgt ze hulp van een knappe machinist van een goederentrein.

Voor wie van lezen, romantiek en boeken houdt, kan zijn hart ophalen aan deze roman. Colgan weet de juiste sfeer te scheppen voor een heerlijk feelgoodverhaal met idyllische Schotse dorpjes, hooglanden vol lammetjes en zelfs een boom vol boeken. Nina is lief en naïef, maar heeft een groot hart. Wanneer zij eenmaal de beslissing voor haar toekomst heeft genomen, gaat ze helemaal voor haar boekenbus ondanks de obstakels die ze moet overwinnen. Ze wordt gesteund door huisgenote Surinder (die niet kan wachten tot de stapels boeken uit het huis zijn verdwenen) en ex-college Griffin.

Nina verhuist naar een klein dorpje in Schotland en huurt een compleet gerenoveerd huisje bij een boerderij. De huisbaas Lennox is een knorrige boer met een gebroken hart, maar met grote liefde voor zijn dieren. Langzaamaan weet ook Nina hem wat te ontdooien, maar is ondertussen betrokken bij 'haar' eenzame machinist. Dat laatste is een beetje een vreemd onderdeel van het verhaal, want de nachttrein stopt regelmatig bij een spoorwegovergang bij Nina in de buurt, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten. Iets wat wij ons moeilijk kunnen voorstellen met de strakke treinschema’s die hier gelden, maar in Schotland is het blijkbaar allemaal wat losser.

De opbouw van het verhaal zit goed in elkaar. Al lezende leren we de personages steeds beter kennen. Nina ontwikkelt zich van kleine grijze muis naar een ondernemend type en ook de ontoegankelijke huisbaas Lennox heeft meer in zijn mars dan verwacht. Enkele van de bewoners van het dorpje waar Nina is komen wonen, blijken geheimen te hebben. Zo hebben de kinderen Ainslee en Ben duidelijk problemen en is de vrouw van de kruidenierswinkel niet gelukkig. Nina kan eindelijk het werk doen wat ze het liefste doet; met haar liefde voor boeken de mensen adviseren en via boeken mensen helpen.

Naast een overduidelijke boekenthema, gaat het in Op goed geluk over vriendschap en liefde, maar ook ziekte, verwaarlozing, ontrouw en scheiding zitten als thema’s in het verhaal verwerkt. Het zorgt voor wat meer diepgang, maar toch blijft het grotendeels een vrij oppervlakkig verhaal. Dat is niet erg, want er is genoeg afwisseling. Zo is de Schotse natuur geweldig mooi en dat heeft Colgan goed weten te vangen in haar beschrijvingen. De bewoners zijn vriendelijk en gastvrij en ze kunnen werkelijk geweldige feesten organiseren.

Op goed geluk is een echte feelgoodroman met genoeg verwikkelingen waardoor het constant leuk is om te lezen. Met een kleine portie drama en liefde die niet vanzelfsprekend is, is het een verhaal vol dieren, mooie natuur, treinen, heel veel boeken en natuurlijk met een happy ever after einde.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19