Een originele en emotionele roadtrip
De Australische auteur Charlotte Nash is schrijfster van hedendaagse liefdesverhalen, waarvan er vier in Australië spelen en de laatste drie een internationale setting hebben. Het eerste boek dat nu is vertaald naar het Nederlands door Crispijn Sleeboom, is Saving You (2019), met als titel Op weg naar Harry Cook (2020).
Het verhaal begint in Brisbane, Australië waar we kennismaken met Mallory Cook. Ze woont samen met haar zoontje Harry van vijf en werkt in een tehuis voor ouderen. Op haar achttiende trouwde ze met Duncan, een ambitieuze jongeman die een scherp doel voor ogen had: een eigen computerbedrijf in Amerika waar hij thuis fulltime aan werkte. Mallory was al die tijd kostwinner en zo konden ze het net redden. Na vier jaar vertrekt Duncan naar Amerika en maakt zijn droom waar, maar laat Mallory met Harry achter. Een jaar later haalt bij Harry op voor een vakantie van twee weken, maar brengt hem niet terug en is dat ook niet van plan. Mallory is wanhopig en ziet maar een uitweg: Harry op gaan halen in Amerika.
Dat is het begin van een zeer originele roadtrip door Amerika. Mallory vertrekt halsoverkop met het vliegtuig en landt in Los Angeles. Helaas is al het vliegverkeer verstoord en moet ze een alternatief vinden. Die vindt ze in een groepje van drie ondernemende bejaarden, die met dezelfde vervoersproblemen zitten en naar Nashville moeten. Ze wordt hun chauffeur en de reis begint, eentje vol problemen, verrassingen en ontboezemingen.
Mallory is een personage dat een grote groei doormaakt. In het begin is ze lief, jong en naïef, bijna kinderlijk en dat is ongemakkelijk om te lezen. De manier waarop Duncan haar behandelt, is ronduit schandalig en zij vergoelijkt zijn gedrag constant. Maar door de reis die ze maakt met de drie bejaarden (Ernie, Zadi en Jock) wordt ze pittiger en zelfbewuster. Dat moet ook wel, want de reis en haar reisgenoten leveren genoeg uitdagingen op die ze het hoofd moet bieden. Aan het einde van het boek blijkt hoe sterk Mallory is en is ze een leuk personage dat je alle geluk gunt.
Gedurende de reis van LA naar New York krijgt de lezer meer informatie over de andere personages. De drie bejaarden zijn allemaal met een bepaald doel onderweg. Ernie wil nog één van zijn vele gemaakte maar nooit ingeloste beloftes uitvoeren, Zadie heeft een vorm van dementie en wil nog een keer terug naar haar geboorteplaats. Het reisdoel van Jock blijft lang vaag, maar hij is al jaren op de vlucht en loopt met een groot schuldgevoel rond. Wanneer hij zijn doel bereikt levert dat dan ook een emotionele scene op. Toch gaat het nergens over de top, Nash weet precies de juiste balans te vinden tussen emotie, verhaal en realiteit in een fijne schrijfwijze, waardoor de personages gaan leven.
Thema's als Alzheimer, schuld, onderdrukking, kinderontvoering, ouderenzorg en PTSS zitten verwerkt in deze roman, maar het zijn geen overheersende onderwerpen en ze worden meer gebruikt om de karakters van de personages en het verhaal vorm te geven. Dat pakt goed uit, want het is een emotionele reis, maar wordt nergens te zwaar of te beladen. Het enige onderwerp waar de schrijfster in het nawoord nog wel extra aandacht aan besteedt, is de ouderenzorg. Ze pleit voor minder bezuinigingen en voor meer ontwikkeling binnen de tehuizen, in de vorm van bezoeken van kleuterklassen en het mogen houden van dieren, omdat dat de ouderen stimuleert en alert houdt.
Op weg naar Harry Cook is een originele en emotionele roadtrip, waarbij je als lezer plaatsneemt op de achterbank tussen Ernie en Zadie en zo de reis meebeleeft. Lekke band, storm en regen, ziekenhuizen, diefstal, alles wordt getrotseerd met doorzettingsvermogen en een duidelijk doel voor ogen. Charlotte Nash heeft een fijne feelgoodroman geschreven waarbij je gaat houden van de personages, en die je als lezer laat genieten van een bijzondere en avontuurlijke reis.
Reageer op deze recensie