Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Goede bedoelingen met grote gevolgen

Marieke Scheers 02 juli 2022 Hebban Recensent

De koningin van de zoete wraak-roman wordt de Britse Jane Fallon genoemd. Ze schrijft verhalen waarin jaloezie en scheeflopende relaties een grote rol spelen. Zo ook haar nieuwste roman Slechtste plan ooit (2022) die is vertaald door Anne Livestro.

In de proloog stappen we als lezer het leven binnen van Georgia waar iets helemaal mis is:

'Soms ken je mensen pas echt als je hoort hoe ze over je praten als ze denken dat je hen niet kunt horen. [..] Ik dacht dat ik iets goeds deed. ik wilde helpen, een vriendin steunen. Dat was mijn eerste fout.'

Daarna start ‘Deel een’ en verspringt de tijd naar drie weken eerder, waar we kennismaken met Georgia en haar beste vriendin Lydia, beide inmiddels veertigers. Ze kennen elkaar van de kunstacademie en beiden zijn het boekenvak in gerold. Lydia werkt bij een uitgeverij en Georgia is auteur en illustrator van een succesvolle kinderboekenreeks over Wilbur de Wallaby. Georgia is gelukkig met Nick en ze hebben een tweeling die net het huis uit is. Om het lege nest te vullen, adopteren ze Igor, een heel grote hond. Tot zover gaat alles goed.

Lydia is altijd vrijgezel gebleven en lijkt daar vrede mee te hebben. Haar grote wens is om een boek te publiceren, maar hoewel ze getalenteerd is en prachtige tekeningen maakt, is er geen uitgever die haar werk wil uitgeven. Het steekt haar dat Georgia succes heeft, terwijl Wilbur de Wallaby eenvoudig van opzet is, en er sluimert een ongezonde dosis jaloezie in haar.

Het eerste deel van het boek is geschreven vanuit het perspectief van Georgia. We leren haar goed kennen en ontdekken dat ze een fijne persoonlijkheid heeft, met liefde voor de mensen om haar heen, maar dat ze ook onzeker is. Als ze met een goed bedoelde actie het Twitteraccount “Patricia” aanmaakt, komt ze meer te weten dan haar lief is en staat ineens haar relatie op het spel. Fallon weet de ontstane twijfels en de boosheid van Georgia goed over te brengen, toch wringt het hier bij het lezen. Georgia is mid-veertig, maar gedraagt zich meer als mid-twintiger en weigert te luisteren en/of te praten. Daarbij duurt het lang voor er iets verandert en raak je als lezer verveeld omdat het veel van hetzelfde is terwijl het al lang duidelijk is wat er speelt.

Gelukkig verandert dat als ‘Deel twee’ van het boek start, waarin het perspectief afwisselt en er ook vanuit Lydia wordt verteld. In die hoofdstukken leren we haar beter kennen en krijgen we inzicht in wat er in haar omgaat. Fallon weet de eenzaamheid en verlangens van Lydia goed naar voren te laten komen en dat is zichtbaar in haar gebruik van Instagram waarbij ze voor de buitenwereld een perfect plaatje creëert. Het is interessant om in haar hoofd mee te kijken hoe ze alles wat ze doet voor zichzelf weet te verantwoorden. Doordat het tempo in het tweede deel hoger ligt en er meer afwisseling is leest deze helft prettiger. Het conflict tussen Lydia en Georgia krijgt hier haar hoogtepunt.

Het thema van zoete wraak dat in de vorige romans van Fallon zo aanwezig is, valt nu een beetje weg, want het draait in dit boek vooral om familie, vriendschap, jaloezie, verraad, vertrouwen en vergeven. Een grote rol is weggelegd voor het gebruik van social media. Wat in gang is gezet met de komst van “Patricia”, blijkt meer gevolgen te hebben dan voorzien en levert als een rimpeling in het water een aantal grote en kleine problemen op die de ene keer met humor worden beschreven, maar even zo vaak zijn voorzien van een serieuze noot. Een leuke toevoeging is de adoptie van hond Igor waarmee Fallon een lans breekt voor The Mayhew, een Britse liefdadigheidsinstelling voor dierenwelzijn.

Slechtste plan ooit is een fijne en prettig leesbare roman over hoe een jarenlange vriendschap kan veranderen door een goedbedoelde actie, met een vlindereffect tot gevolg.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur