Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Historische roman met originele setting

Marieke Scheers 09 augustus 2021 Hebban Recensent

De Duitse schrijfster Corina Bomann komt na de trilogie van 'De vrouwen van het Leeuwenhof' opnieuw met een driedelige reeks in historische setting. Sophia’s hoop is het eerste deel van 'De kleuren van schoonheid'-serie met als achtergrond de cosmetica-industrie. De vertaling is van Lilian Caris en Iris van der Blom.

Bomann schrijft graag over sterke vrouwen die leven in een periode waar strenge normen en waarden gelden. In Sophia’s hoop staat Sophia Krown, een jonge Duitse vrouw, centraal die met tegenslagen te maken krijgt, maar er elke keer weer bovenop komt. De eerste helft van dit boek speelt in Duitsland en Parijs van de jaren 20 van de vorige eeuw.

Waar vrouwen begin twintigste eeuw nog worden klaargestoomd voor het trouwen en kinderen krijgen, is Sophia een uitzondering met haar studie scheikunde. Ze wordt de assistente van de oudere en getrouwde docent Georg. Hij verleidt haar en ze raakt van hem zwanger. Een grote schande! Vader stopt de toelage voor haar studie en zet haar het huis uit en van Georg krijgt ze ook geen hulp. Beste vriendin Henny, die niet aan conventies doet en zelf naaktdanseres is, redt haar door haar mee te nemen naar Parijs waar Sophia een baantje krijgt als garderobejuffrouw. Zo belanden we als lezer in de wereld van de revue en het theater.

Sophia heeft het zwaar in Parijs en krijgt te maken met een groot verlies. Ze krabbelt op en besluit zich weer te richten op haar liefde voor de scheikunde. Met een zelfgemaakte crème weet ze zich een baan te verwerven bij Helena Rubinstein, een toonaangevend cosmeticabedrijf. Door regelgeving over werkvergunningen mag ze niet in Frankrijk werken en gaat ze naar Amerika. Daar heeft ze de kans om opnieuw te beginnen.

Het tweede helft van het boek speelt grotendeels binnen de muren van de cosmeticafabriek in New York, en hoewel het beeldend is geschreven krijgen we als lezer maar weinig mee over het ontwikkelen en de productie van crèmes en lotions. Het wordt wel aangehaald, maar blijft beperkt in de informatie. Dat is jammer, want wat meer uitwerking van deze processen had het verhaal verdieping gegeven. De interactie tussen twee concurrerende cosmeticamerken maakt weer veel goed. Verder draait het vooral om Sophia, haar vaak aanwezige twijfels, haar keuzes en haar ontwikkeling. Het is goed uitgewerkt, maar het tempo is aan de lage kant.

Sophia als persoon is, zeker in het begin, jong en naïef en door de verstoting van haar ouders moet ze het allemaal alleen uitzoeken. Wel maakt ze snel vrienden die haar steunen en helpen waar ze kunnen. Ze ontwikkelt zich tot een sterke vrouw die weet wat ze wil. Sophia is echt de spil, ze draagt het verhaal en neemt je als lezer mee in haar wereld. De schrijfwijze van Bomann helpt daar goed aan mee door omgeving goed neer te zetten en realistische dialogen en een diversiteit aan personages op te voeren. Met thema’s als ongehuwde zwangerschap, vriendschap, ambitie en carrière, geeft het boek een mooi beeld van het leven van de vrouw in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Tegen het einde van het boek krijgt het verhaal wat meer vaart en zijn er een paar verrassende twists. Sophia leert weer liefde kennen, echter zorgt haar verleden voor problemen, maar brengt ook hoop en deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat je verder wilt lezen over deze jonge vrouw. Daarmee is deze trilogie ook anders dan de voorgaande, waar per boek een ander personage centraal stond. Een spannende cliffhanger aan het einde biedt genoeg mogelijkheden voor nieuwe verhaallijnen in het tweede deel met de titel Sophia’s wens.

Sophia’s hoop als eerste deel van de 'Kleuren van schoonheid'-serie, heeft een wat trage opbouw, maar legt mede door de originele setting een solide basis voor vervolgdelen. Bomann heeft met Sophia Krown een interessant en bijzonder personage gecreëerd die de lezer uitnodigt om nog twee romans mee te leven met haar levensverhaal.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur