Een goed leesbare historische roman
Diney Costeloe is schrijfster van romantische en historische romans. De romantische boeken schreef ze onder pseudoniem Diney Delancy. Van haar historische romans werden eerst de laatste drie vertaald en na het succes daarvan, ook de eerste twee: De verloren vader (2019) en Twee moedige vrouwen (2020). De vertaling is van Lia Belt.
Het boek Twee moedige vrouwen begint met het verhaal van Adelaide Anson-Gravetty, die op haar 21ste verjaardag ontdekt wie haar biologische vader is en dan ineens een onbekende tante blijkt te hebben die in Frankrijk in een klooster woont. Met een bezoekje aan Frankrijk worden tante Susan, nu moeder-overste Marie-Pierre, en haar klooster geïntroduceerd. Na een tijdsprong is de Tweede Wereldoorlog begonnen en spelen de levens van beide vrouwen zich in eerste instantie los van elkaar af en worden in afwisselende hoofdstukken beschreven.
Moeder-overste Marie-Pierre probeert haar klooster zo goed mogelijk te runnen. Maar de komst van Nazi's in het kleine stadje heeft grote invloed op hun kloosterleven. Ze kunnen niet wegkijken en nemen een paar jonge Joodse kinderen op. Tijdelijk, want ze zijn er niet veilig. Ze bedenken een simpel maar geniaal plan om de kinderen naar Parijs te brengen. Dat is het begin van het verzet, maar niet iedereen binnen het klooster is het ermee eens. Ondertussen is Adelaide in Engeland opgeleid tot spion en wordt ze in Frankrijk gedropt om het klooster te gaan helpen met de vluchtelingen, wat niet zonder gevaar is.
Het verhaal is fictief, maar het laat wel goed zien hoe het leven was in Frankrijk onder de bezetter. De manier waarop de Duitsers alles overnamen, huizen, vervoersmiddelen en eten confisqueerden en terreur uitvoerden op de bevolking is geheel opgenomen in het verhaal. Costeloe schuwt het daarbij niet om gruwelijk acties te beschrijven, waardoor ze een realistisch beeld schetst.
Als contrast is het werk van het verzet in beeld gebracht, waarbij het voornamelijk draait om wat er in het klooster gebeurt. Klein verzet, maar met grote gevolgen. Opvallend is dat moeder-overste niet alleen te maken heeft met de Duitsers, maar ook vanuit eigen gelederen geconfronteerd wordt met verraad.
Het verhaal gaat snel, erg snel. Het is daardoor spannend en blijft constant boeien, maar het gaat wel ten koste van het uitwerken van de verhaallijnen. Zeker op het einde blijft de lezer met vragen zitten. Ook de personages zelf komen daardoor niet helemaal tot hun recht. Moeder-overste en Adelaide leer je het beste kennen en zijn sterke vrouwen, maar de bijpersonages zijn stereotype neergezet; goed en slecht zijn duidelijk te herkennen en nuances ontbreken.
De beschrijvingen van de omgeving zijn goed uitgewerkt, waardoor het niet moeilijk is om daar een voorstelling van te maken. De schrijfstijl van Costeloe is prettig en geeft alle ruimte om snel door te lezen en in het verhaal te blijven. Het einde is vrij plots en abrupt, Adelaide moet vluchten en hoewel dat spannend is, hangt het van toevalligheden aan elkaar. De epiloog is wel weer verrassend, maar komt vanuit het niets en het lijkt of er op het einde nog even wat 'feelgood' in geschreven moest worden om toch een happy end te krijgen.
Twee moedige vrouwen is een goed leesbare, historische roman die het niet van de diepgang moet hebben, maar die wel laat zien hoe het leven was gedurende de oorlog. Als lezer leef je tien weken mee met de bewoners van een Frans dorpje en is het mogelijk om je een voorstelling te maken van het leven onder bezetting en de constante spanning die er was, en hoe verschillend mensen reageerden en handelden.
Adelaide en moeder-overste Marie-Pierre zijn fictieve personages, maar zij staan voor al die vrouwen die het durfden op te nemen tegen de bezetter en dat soms met hun leven moesten bekopen.
Reageer op deze recensie