Een winters sprookje
De Duitse bestsellerauteur Corina Bomann is bekend door haar series, zoals 'Waldfriede' en 'De vrouwen van de Leeuwenhof'. Winterengel is een historische roman, geen deel van een serie, maar een sprookjesachtige standalone. Het boek is door Cora Kool vertaald naar het Nederlands.
'Het leest makkelijk en vlot, is goed uitgewerkt en er gebeurt voldoende waardoor het verhaal blijft boeien.' – recensent Marieke
Het is de winter van 1895 in het kleine Duitse dorpje Spiegelberg. Hier woont de achttienjarige Anna Härtel met haar zusje Elisabeth van dertien en hun zieke moeder. Hun vader had een eigen glasblazerij en hij leerde Anna glasgieten. Helaas overleed hij te vroeg en zijn bedrijf werd opgeheven. Anna werkt nu bij een andere glasblazer en maakt in de avonduren van restjes glas bijzondere glazen engelen die ze op de markt verkoopt. Haar leven krijgt een onverwachte wending als er op een dag een ruiter voor de deur staat met een uitnodiging van koningin Victoria om naar Engeland af te reizen met haar glazen engelen.
Anna is een sterke jonge vrouw. Ze heeft al vroeg de verantwoordelijkheid voor de zorg van haar moeder en zusje. Tot nu toe kunnen ze het redelijk redden, maar Anna staat voor een lastige keuze. De zoon van haar baas maakt haar het hof en met hem trouwen zou een veilige toekomst bieden, maar haar hart gaat niet naar hem uit. Als er zich een alternatief aandient in de vorm van een reis naar de koningin, heeft ze de nodige twijfels, maar ze ziet in dat het mogelijkheden biedt voor een beter leven.
De reis die Anna maakt wordt mooi beschreven waarbij de tijd waarin het speelt goed tot uiting komt. Ze wordt van Duitsland naar Engeland begeleid door John Evans, dienaar van de lord die haar engelen introduceerde bij de koningin. John is een aardige en sympathieke man, maar dat hij iets achterhoudt is duidelijk. Anna heeft met haar naïviteit en goedgelovigheid geen idee wat er speelt. De verwondering van deze jonge vrouw over de kans die haar wordt geboden, de reis die ze maakt en de ervaringen die ze opdoet, is geloofwaardig uitgewerkt. Iets minder realistisch is het feit dat een jonge vrouw in die tijd alleen reist, met een onbekende man als begeleider.
Het verhaal wordt verteld vanuit Anna als ik-personage waardoor je als lezer eenvoudig met haar kan meeleven. Ze is creatief en getalenteerd, zeker als het op glaswerk aankomt. Gedurende de reis twijfelt Anna vaak. Dat wordt regelmatig herhaald, maar het past bij haar personage. Ze is kordaat en vriendelijk, maar kan ook van zich afbijten en ze is een doorzetter. Haar aanvankelijke naïviteit verdwijnt door de reis die ze maakt, ze wordt pittiger.
Tijdens de reis ontmoeten Anna en John verschillende mensen, waarvan de meesten goed gezind zijn. Geen sprookje zonder slechteriken en ook die zijn in het verhaal aanwezig. Helaas blijven zij wat oppervlakkig en vaag en ook de verklaring van hun drijfveren in de ontknoping is magertjes. Dat is niet erg, want het draait om Anna en het sprookje dat ze beleeft. De reis en de problemen die ze onderweg ondervindt, de omgang met John en de gevoelens en emoties die erbij opspelen en tenslotte de audiëntie bij de koningin en de terugkeer naar Duitsland, het geeft genoeg avontuur en afwisseling voor een mooi verhaal.
Bomanns manier van schrijven, die zo typerend is voor haar boeken, is in Winterengel weer terug te vinden. Het leest makkelijk en vlot, is goed uitgewerkt en er gebeurt voldoende waardoor het verhaal blijft boeien. Het historische aspect is terug te vinden in de omgangsvormen, de wijze van transport in koetsen en treinen, en als rode draad is het glasblazen en glasgieten van die tijd een mooie keuze.
Winterengel is een fijne historische feelgoodroman en echt een winters sprookje. De tijd van advent en kerst en een berg sneeuw zorgen voor de ideale setting met sympathieke personages die een sprookjesachtige reis maken en dat afsluiten met een einde zoals bij een sprookje past.
Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!
Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een jong boek' en 'Lees een koud boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.
Reageer op deze recensie