Samen dansen is beter dan alleen
Op 9 april 2024 brengt Uitgeverij De Arbeiderspers de poëziebundel De dansvloer is van iedereen op de boekenmarkt. Eerder werk van auteur Maaike de Wolff is in diverse bladen gepubliceerd. De titel suggereert een zeer toegankelijke bundel, maar is dat ook zo?
Het eerste gedicht in de bundel heet Rad en de allereerste strofe beantwoord bovenstaande vraag:
"Met je oor tegen een gebeurtenis aan hangen
kwark op je lippen laten rusten, aanvaarden
een broek zien wapperen
in een kelder vol charcuterie."
De eerste zin vraagt al om meer aandacht dan "eenvoudig" lezen wat er staat. Het vraagt om te herlezen en dan nog wordt niet direct duidelijk wat hiermee wordt bedoeld en de daaropvolgende zinnen schijnen geen licht op de duisternis die is ontstaan. Ook het woordgebruik is geenszins alledaags. Wie gebruikt er in het dagelijkse verkeer het woord "charcuterie"? Dat de auteur ervaring heeft met taal is direct duidelijk maar wat bedoelt zij dan met "De dansvloer is van iedereen" als het niet haar bundel is waarnaar ze iedereen uitnodigt?
Na herhaald lezen wordt het nog niet duidelijk. Wel duidelijk wordt, dat een aantal gedichten makkelijker te begrijpen wordt door samen te lezen en bespreken. Ook blijkt dat er meerdere interpretaties mogelijk zijn en dat het kan uitmaken in welke stemming je bent of de gedichten binnenkomen en raken.
Ook na meerdere keren lezen blijven de gedichten niet hangen en als je denkt dat je het snapt, vraag je je de volgende keer af wat je er dan van begreep. Hoe moet je deze bundel dan waarderen? Waarschijnlijk als een bundel met een uitzonderlijk hoog niveau, maar voor de gemiddelde lezer waarschijnlijk weinig toegankelijk. Het taalgebruik is mooi en niet alledaags, maar
Ik zoek naar betekenis
ik zoek naar ritme
ik zoek naar overeenkomsten
ik zoek naar verschillen
ik zoek naar metaforen
maar het antwoord laat zich niet horen
Samenlezen helpt, dus ik kom tot de volgende conclusie:
De dansvloer is zeker niet voor iedereen,
maar samen dansen is beter dan alleen.
Disclaimer: ik heb weinig ervaring met poëzie, voor de meer ervaren poëzie-/prozalezer zal deze bundel mogelijk een heel andere ervaring opleveren.
"Met je oor tegen een gebeurtenis aan hangen
kwark op je lippen laten rusten, aanvaarden
een broek zien wapperen
in een kelder vol charcuterie."
Ik zoek naar betekenis
ik zoek naar ritme
ik zoek naar overeenkomsten
ik zoek naar verschillen
ik zoek naar metaforen
maar het antwoord laat zich niet horen
Samenlezen helpt, dus ik kom tot de volgende conclusie:
De dansvloer is zeker niet voor iedereen,
maar samen dansen is beter dan alleen.