Maakt de verwachtingen niet waar
Als we de achterflap mogen geloven is auteur Ebel Kemeling een man van twaalf ambachten. Er worden 8 van de ambachten vermeld en dat maakt nieuwsgierig naar de vier niet vermelde ambachten én naar wat deze man ons te bieden heeft in "Het omgekeerde is ook waar" met subtitel "81 ideeën die je perspectief veranderen". De lat ligt door de titel alleen al hoog.
Het boek is opgedeeld in 8 delen (systemen, filosofie, cijfers, maatschappij, economie & business, psychologie en tips & tops) die weer in 8 tot 15 kleinere stukjes van 2 tot 5 pagina's zijn opgedeeld. In ieder stukje presenteert de auteur een idee. De meeste van deze ideeën hebben een basis in de filosofie, de wetenschap of de literatuur en de auteur vult het idee soms aan met zijn eigen inzicht.
Dat eigen inzicht, daar wringt misschien de schoen, want ook al is de auteur een man van twaalf ambachten, zijn perspectief is beperkt tot dat van hemzelf. Zo staat tussen grote namen als Alexander de Grote, Fibonacci, Immanuel Kant, Alan Turing en Montesquieu de naam van de auteur Ebel Kemeling met zijn idee "Als mensen iets over zichzelf zeggen, is het omgekeerde waar". De lezer zou zich kunnen afvragen en wat voor kringen de auteur zich bevindt. En wanneer hij vindt dat hij tijdens zijn vakantiewoning mag betrekken tijdens de coronapandemie omdat de woning zijn eigendom is en hij daar niet gaat recreëren, getuigt dat ook niet direct van een breed perspectief.
"En dan zie je dat mijn lijstje vrouwelijke denkers veel te kort is. Ik had misschien affirmative action moeten toepassen, maar ik heb er altijd mijn twijfels bij of een achtergestelde groep geholpen is bij geschiedvervalsing".
De ideeën die de auteur gepresenteerd heeft, zijn geschreven uit het perspectief van de auteur. Hij lijkt geen moeite gedaan te hebben om de ideeën te bekijken vanuit een ander perspectief. Mede daardoor missen de stukken diepgang, blijven ze oppervlakkig. Toegegeven, er zijn 81 ideeën gepresenteerd, maar die veranderen niet je perspectief. Ben je als lezer op zoek naar ideeën die je perspectief wel veranderen? Dan zou je een of meerdere ideeën aan nader onderzoek kunnen onderwerpen en waarschijnlijk wordt het dan wel interessant. Voor het boek op zichzelf luidt de conclusie: maakt de verwachtingen niet waar.