Is dit liefde?

MarijeMiggiels 25 juli 2024
Lotte Kok (1996) debuteerde in 2018 met Skydancer en kwam in 2022 met Hine, het eigenzinnige duistere sprookje waarin suïcide, depressie en partnergeweld belangrijke thema's zijn. En nu brengt de auteur Wat liefde kan doen en blijkt hoe dicht bij huis Hine eigenlijk was, want ook al was het niet direct haar intentie om een autobiografisch verhaal te schrijven, Hine ís Lottes eigen verhaal. Het is zeker niet nodig om Hine eerst te lezen, maar het geeft wel een interessante extra laag om dat wel te doen.

In Wat liefde kan doen beschrijft de auteur in ik-perspectief hoe de hoofdpersoon in een relatie verstrikt raakt. Eigenlijk wil ze al snel afstand nemen van hem (poppenspeler), maar het lukt hem om haar (pop) te manipuleren.

Quote:
"Wat hij daarna zei, weet ik nog precies. Het leek alsof er een schaduw over zijn gezicht heen viel en hij mompelde: 'Soms denk ik dat de liefde mij niet is gegund.'
Eigenlijk doet dat hetzelfde met mij als een foto van een magere straathond.
Ach gos."

Wat volgt is een toxische relatie, een relatie waarin de rollen ongelijk zijn, waarin de poppenspeler de pop verantwoordelijk maakt voor zijn geluk én zijn ongeluk. We lezen hóe de pop verstrikt raakt in het spel van de poppenspeler, want hoe kan het dat een gezond, weldenkend mens hierin verzeild raakt? En wat vindt de omgeving daar dan van?

Thema's als gaslighting, mentaal partnergeweld, onmacht, vriendschap en liefde versus zorg/medelijden spelen een belangrijke rol in dit verhaal dat heel intuïtief aanvoelt. Het is eenvoudig maar ook intelligent geschreven, gevoelig en bedachtzaam. Er is ook heel veel niet geschreven, maar voelbaar gemaakt. De lezer blijft echt met een hoop vragen achter en misschien is dat ook nodig want het stemt tot nadenken. Hoe kan deze intelligente vrouw, die zoveel weet en zo gevoelig is, hoe kan zij hierin verstrikt zijn geraakt?

Quote:
"'Maar je hebt geen kinderen met hem?' vroegen de vrouwen in de slachtoffersteungroep.
'Je bent niet van hem afhankelijk?'
'Maar je bent nog wel bij hem?'
Een hulpverlener keek rond en zei: 'Hoop is een krachtig iets.'
'Bij mij is het anders, denk ik,' stamelde ik.' Hij is ziek, maar hij is nu opgenomen. Het gaat echt beter worden.'
'Nou,' zei een van die vrouwen. 'Denk het niet.'

Ik ging naar huis en voelde me eenzamer dan ooit. "

Hopelijk draagt dit boek bij aan de realisatie van een nieuwe mindset. Er is een soort behoefte om het gedrag van de dader te verklaren. Het bij-effect is dat dat ten koste gaat van de aandacht voor het slachtoffer. Als jij net door de mangel gehaald bent, wil je graag dat er aandacht is voor hoe jij je voelt en hoe jij je weer beter kan voelen. In plaats daarvan wordt de vraag gesteld hoe je denkt dat het komt en hoe dergelijk gedrag in de toekomst voorkomen kan worden. Hoe vaak wordt aan slachtoffers gevraagd wat zij willen wat er met de dader gebeurt? De behoefte is logisch, natuurlijk ook, maar schiet slachtoffers tekort. Het zou mooi zijn als er een soort collectief bewustzijn voor ontstaat. Eerst zorgen voor de slachtoffers, daarna ogen op de daders.

Wat liefde kan doen is een boek voor iedereen die een rol heeft in de geestelijke gezondheidszorg en voor iedereen interesse heeft in psychologie in welke vorm dan ook. Verwacht een enigszins rauw, authentiek, kwetsbaar en indringend verhaal en je komt niet bedrogen uit.

Meer recensies van MarijeMiggiels

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur