Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Je moet het leven niet willen sturen

marijke 11 november 2024
De weduwe van de kolonie - Marja Visscher
.
Na de Franse overheersing werd Nederland als arme ‘natie’ achtergelaten. Veel ouders konden hun kinderen niet voeden, verzorgen. De weeshuizen zaten vol. (Amsterdam had 3600 wezen!)
Ook onze hoofdpersoon Kaatje is als wees opgegroeid. Haar moeder stierf in het kraambed en vader overleefde de cholera niet. Zij heeft gelukkig haar ouders nog wel gekend.
Haar vriend Nelis is als vondeling voor het weeshuis gelegd.
Jongens en meisjes worden in de weeshuizen streng gescheiden, toch spreken Nelis en Kaatje elkaar op de speelplaats. Ze zijn de strenge regels ‘zat’ en bedenken een ontsnappingsplan. Ze willen eruit, ze willen vrijheid!
Het valt niet mee: bedelen, dakloos zijn. Al gauw blijkt dat Kaatje de sterkste van de twee is. Zij moet haar rug recht houden, want Nelis is ziekelijk. De omstandigheden waarin ze verkeren zijn zwaar.
Het verhaal is duidelijk gesitueerd wat betreft plaats, tijd en omstandigheden.
Zelfs de weersomstandigheden aan het begin van het verhaal worden beschreven op de ‘trieste’ herfstdag. Het drukt een sombere stempel op het begin van het verhaal over/van Asschen Kaatje.
Somber is Kaatje allerminst. Zij is een sterke vrouw, heeft een opgewekt karakter. Wellicht is ze wat naïef, daarentegen zeer levenslustig.
Kaatje ontmoet Gerrit de asman, zij mag hem helpen en in het begin ook in de stal van het paard slapen. Hij zorgt voor een kelderwoning, dan heeft ze een postadres. Een kelder zonder enige voorzieningen, geen vuurplaats, geen water, geen ‘gemak’. In die tijd is er geen sprake van armenzorg, laat staan van sociale voorzieningen. Zij leeft onder erbarmelijke omstandigheden, ze heeft geen geld om zich te verzorgen of zich te wassen.
“… in haar wenkbrauwen heeft zich een dikke askorst gevormd, die als een luifeltje boven haar wimpers hangt… haar gezicht stemt in grauwheid overeen met haar handen en armen… haar garderobe bestaat uit lompen en lappen, die aan haar stokje met de spijker aan het eind van de dag tussen het vuil vandaan trekt…”(p.8)
Kaatje helpt Gerrit dagelijks met het ophalen van de as in de wijk De Boompjes. Het dagritme van Nelis bestaat uit het gaan naar de kroeg. Hij is zwaar verslaafd, vermagerd, zijn gezondheid gaat er niet op vooruit.
In die tijd richt Johannes van den Bosch “De koloniën van Weldadigheid” op. Hij wil de toenemende armoede (met daarbij het zedelijk verval) een halt toeroepen. Hij begint een proefkolonie. Wie het geluk heeft er te komen, krijgt:
“… een ingericht huis met een tuinen in de schuur gereedschap en een koe, kleding, werk en scholing voor de kinderen…” (p.11)
Het lijkt Kaatje geweldig, Nelis is minder enthousiast.
“… als er een kroeg wordt gebouwd, maak je me er maar voor wakker…”(p.12)
Ze krijgen niet een uitnodiging, maar een dwangbevel!
Gerrit is minder enthousiast, hij denkt dat ze in de strafkolonie Veenhuizen terecht zullen komen.
Ze vertrekken per boot. Een tocht die Nelis niet overleeft. Kaatje moet alleen verder.
De stijl van schrijven is vlot, het stimuleert tot doorlezen. Het leven van Kaatje verloopt als een achtbaan, het kent diepe dalen, steeds krabbelt ze er weer bovenop. Ze maakt er wat van in de kolonie waar ze een huisje krijgt, op voorspraak van de officier Bernard Molenaar. Ze leert er een huishouden te runnen, leert van buurvrouw Janna hoe ze moet verstellen en naaien. Ze leert zichzelf met de schoolspullen van de kinderen van Janna lezen en schrijven. Ze kan Gerrit in Rotterdam vertellen hoe het met haar gaat. Ze is supertrots op zichzelf.
Haar problemen deelt ze soms met Janna, maar de moeilijkheden met de bestedeling Leendert deelt ze niet. Is dat verstandig? Kan ze die problemen zelf oplossen? Haar intuïtie wint het, het voelt niet goed om wie dan ook in te schakelen.
In haar veel bewogen leven is nog lang geen rust. In het leven in de kolonie te Wilhelminaoord is alles aan zeer strikte regels gebonden. Hier en daar in de tekst komt haar twijfel naar voren. Kleine minieme aanwijzingen in de tekst die je als lezer goed moet lezen.
Haar ultieme doel is om Gerrit te bezoeken en te laten zien dat ze het goed maakt, verzorgd en ‘mooi’ is. En ze wil het graf van Nelis bezoeken.
Kaatje heeft een lange weg te gaan. Een levenspad dat leest als een avonturenroman. De verhaallijn is verrassend en zet je wellicht op het verkeerde been.
Een heerlijk vlot lezend boek , geïnspireerd door de historie. De auteur heeft veel research gedaan voor deze roman.
Wil je het boek op een andere manier ervaren, dan raad ik je aan naar het Museum De Proefkolonie in Frederiksoord te gaan. Daar gaat dit boek d.m.v. film, video, animatie, geluid, voorwerpen uit die tijd helemaal voor je leven.
Boek én museum
een echte aanrader!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van marijke

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!