Kun je je verleden achter je laten… valstrikken opruimen?

marijke 10 juli 2024
Nadagen - Claire Deya
Deze roman is het veelbelovende debuut van de Franse Claire Deya Zij studeerde letterkunde en Geschiedenis.
Geschiedenis is in dit boek zeker terug te vinden.
De titel is treffend gekozen, het speelt zich af in de nadagen van de oorlog, het doet mij ook denken aan het woord: de naweeën van de oorlog.
De cover verwijst heel subtiel naar de inhoud. Aan de kanten kraag van de vrouw is te zien dat het verhaal zich enige tijd geleden afspeelde. Het smalle armbandje is in het verhaal terug te vinden.
Heel poëtisch vind ik de schelp in haar handen. Een schelp die je op het strand vindt. Maar ook een schelp die (zoals je altijd tegen kinderen zegt) als je heel goed luistert, de zee laat horen. Ofwel; die als je heel goed luistert het verhaal, de geschiedenis laat horen.
Het verhaal is vlot geschreven. De korte hoofdstukken zijn goed te overzien. Ze zijn niet genummerd of van een titel voorzien. Niet direct is het duidelijk vanuit welk perspectief je op dat ogenblik leest. Dat houd je wel alert en soms moet je even teruglezen en je gedachten herschikken.
In de nadagen van de oorlog werden veel landen, stranden, streken geconfronteerd met mijnen. Het was levensgevaarlijk. Die mijnen moesten als eerste worden geruimd.
In de mijnen-opruimploeg van Nadagen zitten twee verschillende nationaliteiten. Duitsers en Fransen. De laatsten ervaren het mijnen ruimen als een eer, de Duitsers daarentegen als een vernedering. Zij kiezen het werk om even uit het krijgsgevangenen kamp te zijn. Zij hadden een tijd lang de regie, nu moeten ze het onderspit delven.
Vincent verwoordt het zo:
“ een overdaad aan smeerlappen besmeurde de tijd!” zo ervaren de Fransen en de andere oorlogsslachtoffers het.
Maar al in het begin van de roman wordt gesproken over een verrassende ‘verbroedering’ binnen de mijn-opruim-ploeg van deze twee nationaliteiten. (p.35) Ze moeten ook wel want ze zijn volledig van elkaar afhankelijk. Voor Fabien, de leider van de mijnen-opruim-ploeg, en wellicht ook voor anderen betekent het ruimen dat zij niet aan iets anders kunnen denken, ze moeten hun volle concentratie voor het ruimen gebruiken.
Als er een noodlottige explosie plaats vindt zie je iedereen van de ploeg in actie komen en naar ploeggenoten gaan, zonder aanzien van nationaliteit. Er is dan zorgzaamheid voor elkaar, verbroedering.
De auteur weet de omgeving, de handelingen en gebeurtenissen filmisch te beschrijven. Je staat er met je neus bovenop, het trekt je het verhaal in. En de manier waarop je wordt meegenomen is vol emotie.
De alerte lezer krijgt tussen de regels door vooruitwijzingen/flashforwards, zoals die naar ‘het meisje’?
Via flashbacks wordt het verleden van de verschillende personages ‘bloot’ gegeven. Als Saskia, een van de personages, bij haar eigen huis komt en constateert dat anderen het hebben ingepikt… voel je je net als Saskia: boos, verdrietig, radeloos… wat moest ze nu doen??
Bij Vincent, de persoon die zijn geliefde zoekt, lezen we dat hij op onverwachte momenten stukjes van de puzzel, van zijn zoektocht-puzzel naar Ariane in handen krijgt. De vrouw van de huisarts, op de trap, weet info te geven over het middel: digitaline dat aan haar man was gevraagd. Waarom? (p.88) wie was er hartpatiënt geworden of…
Lukas, een van de krijgsgevangenen, kende het kasteel. Dat kasteel waar misschien ‘aanwijzingen’ liggen. Hij tekent een plattegrond voor Vincent. En op die plattegrond kon hij aangeven waar de gevaren, mijnen lagen verstopt. Lukas kan verrassend mooi tekenen. Ook al zo’n vooruitwijzing die je later weer uit je ‘geheugen’ oppakt.
Het hele verhaal is zo geconstrueerd dat je soms niet in de gaten hebt een essentieel elementje in handen te hebben. De verhaallijnen wikkelen zich langs elkaar en om elkaar. Niets wordt ‘zomaar’ verteld. Langzaam worden delen van het plot weer gegeven. Steeds zo’n klein stukje. De losse draden van het verhaal-weefsel komen pas vlak voor het einde bij elkaar tot een prachtig weefsel.
Je ‘kijkt’ er naar en blijft genieten.

Meer recensies van marijke

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!