Een verhaal dat blijft nazinderen
In Als scheuren in de aarde leidt Beth Johnson een rustig bestaan op een boerderij in North Dorset met haar man Frank en diens broer Jimmy. Maar haar verleden haalt haar in wanneer haar jeugdliefde Gabriel Wolfe na jaren terugkeert naar het dorp, samen met zijn zoon Leo. De jongen doet Beth denken aan haar overleden zoontje Bobby, en al snel ontfermt ze zich over hem. Haar groeiende band met Leo en Gabriels terugkeer zetten een reeks gebeurtenissen in gang die oude wonden openrijten maar ook oud gevoelens doen opbloeien.
“Als scheuren in de aarde” is het debuurroman van journaliste Clare Leslie Hall , die eerder onder de naam Clare Empson al twee thrillers schreef. Dit debuut is een hartverwarmend maar ook hartverscheurend verhaal over liefde, familie, onbaatzuchtigheid maar ook over rouw, bedrog en schuldgevoelens. Het verleden weegt zwaar op het heden, en Hall laat op indrukwekkende wijze zien hoe herinneringen en trauma’s lang kunnen doorwerken.
De auteur weet de lezer volledig onder te dompelen in het leven van haar personages met een gelaagde en sfeervolle vertelstijl. Haar beschrijvingen zijn beeldend en haar dialogen natuurlijk, waardoor de emoties van de personages invoelbaar worden. De melancholische toon van het verhaal, doordrenkt met verlies en onverwerkte emoties, zorgt voor een intense leeservaring. Tegelijkertijd brengt Hall warmte en hoop in het verhaal door de manier waarop haar personages met elkaar omgaan, vooral binnen de familie.
De roman is opgedeeld in vier grote delen, elk gewijd aan een man die een bepalende rol speelt in Beths leven. Het heden wordt afgewisseld met flashbacks, waardoor langzaam duidelijk wordt hoe deze mannen haar gevormd hebben en een impact hebben gehad op haar leven. Daarnaast zijn er hoofdstukken over een rechtszaak in 1969, die suggereren dat er iets ernstigs is gebeurd met – of door – iemand van wie Beth houdt.
De auteur speelt subtiel met spanning en onthullingen, waardoor de lezer blijft gissen naar de ware toedracht.
Een ander krachtig thema in het boek is de manier waarop mensen omgaan met het verlies van een kind. Beth wil praten over Bobby, maar haar omgeving zwijgt. Dit wrange contrast maakt haar verdriet des te tastbaarder en laat zien hoe rouw op verschillende manieren beleefd en verdrongen kan worden.
Voor ik het wist, zat ik aan de laatste pagina van dit boek. Als scheuren in de aarde is een aangrijpend en meeslepend verhaal dat nog lang nazindert.