Focus op karakterontwikkeling

Na De Ravenjongens had ik vooral veel vragen. Over de dodenweg, over Glendower, over Adam, over Ronan. De Dromendieven geeft nauwelijks antwoorden – en toch was ik vanaf de eerste bladzijde geïntegreerd door het boek. Maggie Stiefvater kiest ervoor om in dit tweede deel de blik te vernauwen: minder plot maar meer karakterontwikkeling. Dat pakt niet voor iedereen goed uit, maar persoonlijk vond ik deze focus verrassend doeltreffend.

Het is Ronans boek. Hij komt hier volledig tot zijn recht – grillig, getroebleerd, messcherp, loyaal. Zijn gave om dingen uit dromen mee te nemen naar de werkelijkheid wordt niet alleen een magisch element, maar ook een spiegel voor zijn innerlijke strijd. Zijn relaties met zijn broers, de andere Ravenjongens, en vooral zijn confrontatie met Kavinsky maken van hem een van de meest gelaagde personages. De droomscènes zijn mysterieus maar helder beschreven, en voegen telkens iets toe aan zijn karakterontwikkeling.

Toch betekent deze verschuiving ook dat andere personages wat ondergesneeuwd raken. Blue, die in het eerste deel nog zo’n sterke stem had, voelt hier vaak als een bijfiguur. Haar bijdrage beperkt zich grotendeels tot bijrollen in scènes van anderen, en haar innerlijke conflict wordt nauwelijks uitgewerkt. Zelfs haar familie – in het eerste boek een bron van sfeer en magie – blijft grotendeels buiten beeld. Adam worstelt nog steeds, maar zijn ontwikkeling voelt hier vooral reactief. Gansey blijft intrigerend, maar hij lijkt hier vooral ‘de leider’ te zijn, zonder dat zijn eigen lijn echt diepgang krijgt. Noah krijgt een paar mooie momenten, maar is verder vooral aanwezig als sfeer.

En dan is er Kavinsky – een onverwachte en fascinerende nieuwkomer. Wat begint als een stereotype macho, groeit uit tot een complex figuur die Ronan op scherp zet. Hun scènes behoren tot de krachtigste van het boek, rauw, intens en geladen met symboliek. Ook de mysterieuze Gray Man voegt een interessant nieuw perspectief toe, al voelt zijn rol soms los van het grotere geheel.

De plot zelf is traag – trager zelfs dan De Ravenjongens – en dat zal niet voor iedereen werken. De zoektocht naar Glendower, het centrale mysterie van de serie, komt vrijwel stil te liggen. Dit voelt af en toe alsof we naar een zijpad zijn geleid, ver weg van de hoofdweg van het verhaal. Voor lezers die verlangen naar voortgang in de hoofdlijn, kan dat frustrerend zijn. Ook de climax voelt minder groots of meeslepend dan je zou verwachten na zo’n zorgvuldig opgebouwde spanningsboog.

Toch is er veel te bewonderen. Maggie Stiefvaters schrijfstijl blijft betoverend: beeldend, poëtisch, met scherpe dialogen en subtiele humor. Waar het mysterie misschien iets aan kracht heeft ingeboet, blijft de emotionele laag sterk aanwezig. De Dromendieven is intiemer, donkerder, persoonlijker – een verhaal over verlies, identiteit en de macht van dromen.

Voor sommigen zal dit boek voelen als een stap terug, of een te grote focus op één personage. Voor mij was het een meeslepende verdieping. Als De Ravenjongens de poort naar een magische wereld opende, dan is De Dromendieven een afdaling in de geest van een van haar meest raadselachtige bewoners.

Meer recensies van marijkesboekenkast