De laatste foto
Inspecteur Tess Hjalmarsson, hoofd van de Zweedse Cold Case Unit zit gefrustreerd thuis te wachten op de uitkomst van een intern onderzoek naar haar schorsing. Wanneer de Deense profiler Carsten Morris haar contacteert over een onderzoek rond een verdwijning, grijpt ze deze kans met beide handen aan.
Het team in Denemarken heeft een gruwelijke site gevonden waarop foto’s van vermoedelijk vermoorde vrouwen op verspreid worden Onder deze foto's bevindt zich die van de 19-jarige Jenny Ramsvik, die al 17 jaar wordt vermist. Voor Tess is deze zaak persoonlijk; ze heeft zich jarenlang vastgebeten in Jennys verdwijning. Ze aarzelt geen moment om het Deense team te ondersteunen in hun onderzoek in de hoop eindelijk antwoorden te vinden en Jennys moeder de rust te kunnen geven die ze al zo lang verdient.
“De laatste foto” is het 4de boek in de reeks Cold Case rond inspecteur Tess Hjalmarsson. Hoewel Tina Frennstedt in Zweden al bekend staat als bekroonde auteur, was ik voor dit boek nog niet met haar werk bekend. De serie blijkt echter een aangename ontdekking voor liefhebbers van Scandinavische thrillers.
Het boek start met een sterke spannende proloog. Op een verlaten pad lijkt de 19-jarige Matilde te worden aangevallen door een wild dier, maar al snel blijkt dat er een menselijke, sinistere kracht achter de aanval schuilgaat, waardoor je als lezer meteen op scherp staat.
Na deze intense start kabbelt het verhaal op een rustig tempo verder. De auteur weet de spanning zorgvuldig op te bouwen met af en toe een uitschieter. De echte spanning bereikt zijn piek in de laatste hoofdstukken, wanneer de lijnen van het verhaal samenkomen in een verrassende climax.
Wat bij dit boek opvalt, is de typische sfeer die eigen is aan Scandinavische thrillers. De schrijfster weet de desolate, winterse landschappen prachtig te beschrijven; de ijzige kou en afgelegen huizen versterken de onderhuidse spanning. Daarnaast is er veel aandacht voor karakterontwikkeling, met name die van Tess.
De focus van het verhaal ligt voornamelijk bij Tess en het onderzoek dat ze leidt samen met het Deense team, maar af en toe wordt dit afgewisseld met flitsen uit het verleden waarin de vermoedelijke slachtoffers aan het woord komen. Dit voegt diepte toe aan het verhaal en geeft de lezer een beter begrip van de achtergrond van de zaak. Verder observeren we de recente verhuizing van de Zweedse actrice Kate Sands naar Österlen en die kampt met een stalker. Deze veranderingen in perspectief voegen meer dynamiek toe aan het verhaal en zorgen voor een prettige afwisseling tijdens het onderzoek.
De laatste foto" is een solide thriller die je niet alleen weet te boeien door de plot, maar ook door de sfeervolle setting en diepgaande karakterontwikkeling. Het is een aanrader voor liefhebbers van Scandinavische misdaadromans, en Tina Frennstedt heeft met dit vierde deel bewezen dat ze een auteur is om in de gaten te houden.