Een verhaal waar feiten en fictie samenkomen

Marijo Bakker 10 januari 2025

Uitvoering : Paperback
Aantal pagina's : 300
Verschijningsdatum : oktober 2024
Thema : Historische fictie; Historische romantiek; Vaticaanstad

Dit boek heb ik gekregen als recensie exemplaar van De Crime Compagnie in ruil voor mijn eerlijke mening. Maar dat staat natuurlijk buiten kijf. Heel hartelijk dank voor dit exemplaar.

Over de auteur:
Marianne en Theo Hoogstraten is een schrijvers duo. In de jaren tachtig schreef Theo Hoogstraaten zijn eerste jeugdboek. De rol van Marianne als kritische lezer groeide uit tot die een co-auteur. Na samen meerdere jeugdboeken te hebben geschreven, verscheen in 2005 hun eerste thriller. In 2018 ontving zij de gouden vleermuis voor een hele oeuvre.

Korte samenvatting van het verhaal.

Lucretia Borgia is een jonge vrouw die geleefd heeft in de periode van vermoedelijk 1480 tot 1519. Ze heeft een onbezorgd leven totdat haar vader kardinaal Rodrigues Borgia van kardinaal tot paus gekozen wordt. Lucretia wordt op 13 jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan een veel oudere man om het bondgenootschap van de paus sterker te maken. Wat Lucretia niet weet is dat de paus een akte heeft laten opmaken waaruit blijkt dat de man van Lucretia het
de eerste jaar het huwelijk niet mag consumeren, omdat zij nog te jong is. Maar al snel heeft de paus spijt van dit huwelijk en wil van dit huwelijk af. De snelste manier is vergiftigen.
De cover.
De cover krijgt pas een bijzondere betekenis als je het boek gelezen hebt. Met name de ring die prominent aan de hand van de vrouw op de cover staat.
Indeling en opmaak:
Duidelijk lettertype. De cursieve teksten maken de tijdsprong duidelijk. Dat maakt het geheel duidelijk leesbaar. Niets op aan te merken.
Mijn beleving van het verhaal.
Het verhaal begint bij de proloog. Die is heel bijzonder omdat hij boeiend is en ook mysterieus. Geen idee waar het verhaal naar toe zal gaan. Dat maakt het het interessant. In het eerste hoofdstuk stappen we 27 jaar terug een staan aan de vooravond van het moment dat de vader van Lucretia kardinaal Rodrigues Borgia gekozen zal worden tot paus. Vanaf daar worden we meegenomen in het leven van Lucretia. Een vrouw waar heel veel overgeschreven is. Ook nu weer. Dit verhaal is gebaseerd op feiten en fictie. Wie is die Lucretia? Een boeiend verhaal, heel goed opgebouwd zodat de boog gespannen blijft. Dit schrijvers duo heeft een beeldende manier van schrijven zodat je het verhaal ook echt beleefd. Het nawoord geeft enige verduidelijking in wat feiten en fictie zijn. Dat is fijn om te weten, dat geeft mij persoonlijk ook de mogelijkheid om me meer te verdiepen in de Lucretia.

Mijn waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Zowel de proloog als het nawoord zijn in dit boek heel belangrijk voor de verduidelijking. Dat geeft duidelijk een meerwaarde. Ook de cursieve teksten die aangeven wanneer er eentijd sprong is. Daardoor blijft het verhaal in een vloeiende lijn lopen.

Meer recensies van Marijo Bakker

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.