Thriller die heerlijk doorleest
Ik was door de niet zo denderende recensies die ik hier las een beetje huiverig geworden om deze thriller te gaan lezen, maar het is me helemaal niet tegengevallen. Robert Bryndza heeft een prettige schrijfstijl, het vermogen om een bepaalde omgeving zo levendig te beschrijven dat je het helemaal voor je ziet en voelt en mij sprak de eigenwijze (en in feite fors getraumatiseerde) hoofdpersoon Erika Foster me wel aan. Dat je maar een beetje meekrijgt van haar achtergrond vind ik intrigerend genoeg om de serie te gaan lezen, dit is het eerste boek dat ik heb gelezen van Bryndza. Het is een typische politiethriller met een degelijk verhaal en plot, niet het meest spannende of enge wat ik ooit gelezen heb maar toch zag ik de ontknoping niet aankomen. Een interessant thema dat wordt aangestipt in het boek is dat in de hoogste maatschappelijke klassen aanzien en macht belangrijker kan zijn dan liefde, gerechtigheid en moreel handelen. Hoewel het belangrijk is voor het verhaal, wordt dit meer aangestipt dan echt uitgewerkt als motief voor het handelen van een aantal belangrijke personen. Het boek kan voor mij niet tippen aan de meeste boeken van Jo Nesbo met de geweldig norse inspecteur Harry Hole, maar ik vind het in veel opzichten al beter dan de series van bijvoorbeeld Lars Kepler die met geloofwaardigheid en plot regelmatig flink uit de bocht vliegt. Dus vier sterren van mij voor deze thriller die je heerlijk doorleest.