Een kluwen van leugens
Een niet alledaags verhaal, alhoewel…
De auteur neemt ons mee op zijn tocht door het studentenleven. Bang voor het oordeel van de mensen om hen heen, liegt hij zichzelf en zijn omgeving een succesvolle studie bijeen. Hij wil iedereen pleasen, graag gezien worden, zijn plaats veroveren in een veeleisende maatschappij. Wat begint als een kleine leugen over het slagen voor een tentamen, neemt uiteindelijk enorme proporties aan. Het moment om de waarheid te vertellen wordt steeds verder uitgesteld.
Iedereen liegt wel eens om uit een benarde situatie of gesprek te ontsnappen. Wanneer het liegen echter een tweede aard wordt, ontstaat er een totaal vertekend zelfbeeld. De eerste stap naar ‘genezing’ is de erkenning van het probleem.
Een volgende stap is vertrouwen hebben in zijn omgeving, die meestal snel bereid is om een tweede kans te bieden, te vergeten en te vergeven.
De auteur heeft met dit verhaal willen aantonen dat het nooit te laat is om het tij te keren. Aan het einde van zijn eerlijk verhaal, geeft hij een aantal adviezen die zowel de schijnstudent als zijn omgeving kunnen op weg zetten om te ontsnappen uit het kluwen van leugens.
Een boek dat menig lezer wellicht zal aanzetten om hier even dieper over na te denken.