Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Spannende avonturenroman in historisch Ierland

Marina 21 december 2020

Een jonge vrouw staat naast een gevangenismuur, een baby in haar armen. Ze spreekt met haar vriend die daar is opgesloten. Hij stal graan van de Engelse bezetter. Als laatste beeld ziet ze het schip wegzeilen waarop hij verbannen wordt naar Australië.

We zijn in 1847, Ierland, Mary en Michael zijn de twee personages uit de mooie ballade The fields of Athenry. Alle Ieren kennen dit lied, het is een protestsong tegen de Engelse overheerser.

By a lonely prison wall
I heard a young girl calling
‘Dhaidí, they have taken you away’

Ineke Kraijo (1974) gebruikt dit lied als inspiratiebron en leidraad voor haar boek Het zwarte jaar. Ze woonde een tijdje in Ierland en werd verliefd op dit groene land en zijn woelige geschiedenis. Door de mislukte aardappeloogsten verloor Ierland in enkele jaren ongeveer een kwart van zijn mensen. De helft stierf de hongerdood, de anderen weken uit naar de Nieuwe Wereld, op zoek naar een beter leven.

Tot zover de geschiedenisles, want laat Het zwarte jaar nou net geen saaie feitenbom zijn. Het is een spannende avonturenroman geworden, met twee doortastende heldinnen en zelfs een vleugje romantiek.

Nora gaat samen met haar zusje Anne op zoek naar haar vader. Hij vertrok met hun laatste geld naar de stad in de hoop wat eten te kunnen kopen en kwam niet terug. Het is voor de jonge vrouwen een gevaarlijke tocht, er zwerven vele mensen rond die uit hun huis werden gezet, niets meer hebben en radeloos zijn van de honger. Van een dorpsgenoot horen ze dat hun vader gevangen is genomen op beschuldiging van diefstal. Hun enige hoop hem nog te zien is te wachten bij het strafschip dat de gevangenen naar Van Diemensland zal afvoeren.

Ze ontmoeten daar Mary die haar man Michael zoekt. Hij liet zich meeslepen door rebellen die een konvooi graan van de Engelsen hebben overvallen. Nora en Mary sluiten vriendschap en storten zich samen in een gedurfd avontuur.

Kraijo deelde haar boek in drie afzonderlijke delen in: het eerste deel vertelt het verhaal van Nora, het tweede dit van Mary en in het laatste komen hun verhaallijnen samen. Deze opbouw maakt het verhaal duidelijk en overzichtelijk. Ook de schrijfstijl is prettig vlot: korte zinnen wisselen de vele dialogen af. Spanningsbogen ontstaan door regelmatig vragen te stellen, als cliffhangers duiken ze op in de korte hoofdstukjes: zullen de meisjes hun vader weerzien? Kan de zwakke Anne die barre tocht aan? Het eenvoudig taalgebruik zal vooral een jongere lezer aanspreken. Wel lastig lezen zijn de vele Ierse woorden en uitdrukkingen. Ze geven een mooie couleur locale, maar breken het leesritme door de vreemde spelling.

‘Ik heb bairín breac, krentenbrood.’
‘Bairín breac, zoals moeder dat maakte. Mhamaí.’

Kraijo deed duidelijk veel onderzoek om een zo juist mogelijk historisch kader te schetsen. Dit komt de literaire kwaliteit van het boek niet ten goede: de personages zijn niet uitgewerkt, maar zijn opgesteld als functionele pionnen. De jonge rebellen die op weg zijn naar de stad,raken de weg kwijt. Ze hebben geen kaart, laat staan dat ze die zouden kunnen lezen, ze richten zich op de zon en volgen de rivier. De romance tussen de Engelse Abraham en de Ierse Nora belicht de tegenstelling tussen de buitenlandse bezetter en onderdrukte inwoners. Het water tussen de geliefden is heel diep. Nora gaat raad vragen aan de katholieke priester, het godsdienstconflict katholiek versus protestant is tot op vandaag een heikel onderwerp en splijtzwam in het land. Ook de twee hoofdpersonages, Nora en Mary, zijn actieve doeners en denkers. Wie ze echt zijn, komt niet uit de verf.

Het zwarte jaar is een vlot geschreven, pretentieloos avonturenboek dat een vooral jeugdige lezer gaat aanspreken. De historische setting geeft al lezenderwijs inzicht in één van Ierlands meest bewogen momenten uit zijn geschiedenis.

En een vleugje Iers krijg je er gratis bij. Handig meegenomen toch?

Beannacht. Dia dhuit!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marina

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur